“Realno je očekivati da nam ograničene količine stignu na proleće, država da ne pokazuje mišiće…”: Dr Zoran Radovanović za novi Nedeljnik o vakcinaciji

0
Fotografija: Profimedia

Dok ne stigne zvanično odobrenje za vakcinu protiv koronavirusa, pitanje je i kada će ona stići do Srbije. Epidemiolog profesor dr Zoran Radovanović o tome je pričao za novi Nedeljnik:

“Neke vakcine mogu da budu odobrene do kraja decembra. Međutim, mi od toga nećemo imati vajde. Ako ostavimo po strani neku eventualnu simboličnu isporuku, realno je očekivati da nam ograničene količine vakcina stignu na proleće, taman koliko je potrebno za vakcinaciju najugroženijih osoba (pojedinih lekara, pripadnika policijskih i vojnih jedinica vitalnih za nacionalnu bezbednost, te eventualno i drugih ukoliko nešto preostane). Vakcinaciju širih razmera u Srbiji verovatno ne treba očekivati pre kraja leta”, kaže Radovanović.

Prošle nedelje usvojene su i izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koje se tiču obavezne i preporučene vakcinacije, što je kod mnogih građana izazvalo otpor.

Tačno je da postoji otpor, kako prema Kriznom štabu, tako i prema vlasti uopšte, kaže profesor Zoran Radovanović: “Zato za državu nije razumno da pokazuje mišiće. Očekivalo bi se da vakcinacija protiv kovida-19 bude preporučena za opštu populaciju, a da se proglasi obaveznom samo za određene kategorije građana.”

A kakav će “prijem” vakcina, kada bude odobrena, imati kod građana, to je neka druga priča.

Pad poverenja i broj onih koji ne žele da je prime, mogao bi biti još veći problem i izazov nego onaj naučnika koji kreiraju vakcinu protiv koronavirusa.

Ceo tekst o vakcinama i tome koliko je nauka blizu da napokon pobedi koronavirus, čitajte u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od 19. novembra

Digitalno izdanje dostupno je na nstore.rs

Naslovna strana novog broja Nedeljnika