U intimnoj atmosferi beogradskog restorana Le Mago, sinoć je predstavljen Untouched by Light– unikatno penušavo vino čije ime doslovce opisuje njegov proces proizvodnje, pakovanja i degustacije.

Slovenačka vinarija Radgonske gorice, tvorac ovog jedinstvenog penušavca, odlučila je da „pređe na tamnu stranu“ motivisana naučnim istraživanjima* koja su pokazala da izloženost vina dnevnom ili veštačkom svetlu uzrokuje kvarenje arome. Zbog toga Untouched by Light ima vrlo specifičan proces proizvodnje, ili kako njegovi tvorci vole da kažu – „mračnu metodu“, koja podrazumeva noćnu berbu, rotacije boca i pakovanje u mraku, za šta se sve vreme koriste naočare za gledanje u mraku. Ovo penušavo vino stari dve-tri godine u potpunoj tami pećine u Gornjoj Radgoni u Sloveniji. Jednom kada izađe iz pećine, penušavac se štiti bocom od 99% crnog stakla, a kako bi se dodatno zaštitilo od svetla i vazduha pakuje se u vakuumirane kesice.

Untouched by Light proizvodi se od najboljih Chardonnay grozdova (Blanc de Blancs) korišćenjem francuske metode fermentacije u boci. Prva berba ovog penušavca iz 2016, lansirana je pre godinu dana i odmah je pobudila interesovanje svetske javnosti, te je ubrzo rasprodata. U međuvremenu je penušavac osvojio Decanter srebro, Glass of Bubbly zlato, kao i titulu Zlatna nacionalna inovacija Slovenije, a distribuira se od SAD-a do Japana.

Ovih dana lansirana je druga berba iz 2017. čiji je limitirani broj od 2000 boca dostupan samo putem untouchedbylight.com

Untouched by Light je naše najnovije penušavo vino. Preporučujemo da se degustira u mraku, s nekim ko vam je drag”, ističe Borut Cvetkovič, direktor vinarije Radgonskih gorica. „Ovo je jedinstveno penušavo vino, čiji je originalni ’terroir’ maksimalno došao do izražaja jer na njega svetlo ne utiče ni u procesu proizvodnje, ni u distribuciji, sve do trenutka degustiranja”, dodaje enološkinja Radgonskih gorica, Klavdija Topolovec Špur.

Stručnjak Instituta Oenologique de Champagne, Pierre-Yves Bournerias opisuje boju penušavca kaointenzivno zlatnu, a mehuriće kao minijaturne. Takođe ističe da je vino bogato i primamljivo na nosu, s razvijenim notama zrelog žutog i belog voća poput breskve, kruške i nagoveštaja manga. Kao prvi utisak u ustima navodi potpunu svežinu, sa živahnim citrusnim notama, a zatim lagano slede kremastost i nežnost, naglašeni vrlo blagim i delikatnim mehurićima, što sve doprinosi zaokruženosti ovog penušavog vina. Na kraju ističe da je retro ukus dug, ali i dalje svež s nagoveštajem mineralnosti.

Slovenske Radgonske gorice imaju gotovo 170 godina dugu tradiciju proizvodnje penušavih vina, koja je započela kada je Alojz Klenošek proizveo prve primerke, zatim je nadvojvoda Ivan Habsburško-Lorenski proširio proizvodnju vina na području Radgone, nakon čega su podrumi bili u vlasništvu švajcarsko-francuske porodice Bouvier, do danas kada su se Radgonske gorice razvile u savremenu vinariju.

Karakteristike Untouched by Light:

  • berba: 2017.
  • metoda: methode classique
  • kiselina: 7,8 g/l
  • alkohol: 12,5 vol %
  • šećer: brut 8,5 g/l
  • vreme dozrevanja/odležavanja na kvascu: 36 meseci
  • malolaktička fermentacija: nije bila potrebna
  • degoržiranje: početkom 2021.

Terroir:

  • Zemljište: odabrano na temelju proučavanja profila tla, praćenja rasta vinove loze, dozrevanja grožđa i hemijskih parametara šire i vina
  • Nasad: stariji, sopstvena selekcija, zasađen na sunčano – južnom položaju
  • Tlo: euterično smeđe tlo s primesom vapnenačkog šljunka
  • Godina sađenja: 1989.
  • Sastav uzgoja: dvostruki guyot
  • Opterećenje: 2 kg po čokotu

* Noble, Ann C., Sensory study of the effect of flourescent light on a sparkling wine and its base wine, American Journal of Enology and Viticulture, Vol.40, No.4, 1989.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.