“U Beogradu prodata najskuplja kuća u Srbiji, vredna 4,5 miliona evra…”

0
Foto Profimedia

Najskuplja nekretnina u Srbiji, prodata u prošloj godini, bila je kuća na Dedinju, u Užičkoj ulici, koju je novi vlasnik platio 4,5 miliona evra, saopštio je danas Republički geodetski zavod (RGZ).

Na lokaciji “Beograda na vodi”, istovremeno, prodat je naskuplji stan u Srbiji čija je vrednosti bila 1,3 miliona evra, a kvadrat tog stana plaćen je 8.683 evra.

Podaci RGZ-a pokazuju da, kako je navedeno, u Srbiji ima ko da plati ovako skupe stanove, među kojima je evidentirano nekoliko ugovora sa sličnim postignutim cenama.

I nekretnine u centru glavnog grada, oko Trga Republike i Кnez Mihailove ulice, i dalje imaju visoke cene, pa je tako, iako starogradnja, na Obilićevom vencu kupljen stan po ceni većoj od 6.000 evra za metar kvadratni.

Кada je reč o načinu plaćanja pri kupovini stanova u Srbiji, u oko 70 odsto slučajeva kupuje se za gotov novac, dok su ostatak kupci koji kupuju nekretninu na kredit, navedeno je u saopštenju.

Iz RGZ-a navode da je u Srbiji veoma traženo i dobro poljoprivredno zemljište.

Najveća površina u prometu poljoprivrednog zemljišta, nešto više od 559 hektara plaćena je 4,8 miliona evra na teritoriji opštine Novi Bečej.

Gledano po jediničnoj ceni najviše je izdvojeno 100.000 evra po hektaru u Gunarošu, opština Bačka Topola u severnobačkom okrugu, pokazuju podaci RGZ-a.

(Beta)