Turizam u doba korone i griža savesti: “Popreko vas gledaju ako idete na odmor u inostranstvo, nikog nismo obavestili…”

0
Foto: Profimedia

Obično se kaže da je Majorka „najomiljenije nemačko ostrvo“. I tokom ovih uskršnjih praznika su desetine hiljada Nemaca otputovale tamo, uprkos kritikama sunarodnika. Za ekonomiju na Majorki je to tek tračak nade, prenosi Dojče vele.

Elen (26) i Enriko (28) se osećaju pomalo nelagodno jer leže na plaži i uživaju na suncu, dok broj zaraženih u njihovoj domovini ne opada. Lokdaun je produžen, a turizam u samoj Nemačkoj još uvek nije moguć.

„Morali smo da izađemo iz zemlje, da otputujemo“, kaže ovo dvoje mladih iz Berlina. Ne žele da otkriju prezime jer „popreko vas gledaju kad kažete da idete na Majorku“. Zato gotovo nikome nisu govorili o planovima za odmor. „O tome smo obavestili samo užu porodicu. Rekli su nam da smo teški egoisti.“

I jedan par iz okoline Minhena želi da ostane anoniman. „Dugo smo razmišljali da li da odemo na Majorku“, kažu. Prevladala je želja da voze bicikl po španskom ostrvu.

Voda je i dalje hladna, a plaže na Majorci su prilično puste. Jedan turista iz Ahena nema razumevanja za rasprave koje se poslednjih dana vode o odlasku na Majorku, gde su se tokom uskršnjih praznika zaputile hiljade nemačkih turista.

„Ovde nigde nema žurki“, kaže on, pokazujući na zloglasne barove na plaži Balerman, inače poznate po divljim zabavama i celonoćnom opijanju. Sada su barovi zamandaljeni daskama. Otvoreno je samo nekoliko restorana i kafića. Goste služe na terasi do 17 sati, onda je fajront.

Strogim merama protiv korone, vlasti Balearskih ostrva nedavno su toliko suzbile virus da su i vlasti u Berlinu sredinom marta skinule oznaku rizičnog područja sa ovih španskih ostrva. To znači da se odane može vratiti bez obaveze karantina.

Nakon toga su turoperatori ponudili više letova, što je rezultiralo spektakularnim porastom broja rezervacija. Na Majorki i dalje postoje ograničenja kontakata, obaveza nošenja maske i policijski čas od 22h do 6h. Putovanja unutar zemlje bez valjanog razloga takođe su zabranjena u Španiji.

Tako je došlo do paradoksa: Nemac iz Berlina ne može na odmor u recimo Bavarsku, ali može na Majorku – gde ne može Španac iz Madrida.