Trilaterala sa BiH, Visoki savet za saradnju, poslovni forum…: Šta će Erdogan (i kada) raditi tokom dvodnevne posete Beogradu?

0
Foto: Profimedia

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, dolazi u dvodnevnu posetu Srbiji, a domaćin će mu tom prilikom biti predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Pored uobičajenog protokala, Erdogan će imati dva veoma sadržajna dana u prestonici Srbije.

Svečani doček planiran je za 12:30 ispred Palate Srbija.

Odmah po završetku dočeka, predsednici dve zemlje će obići izložbu „Srbija i Turska u dokumentima Osmanskog arhiva i Arhiva Srbije”, a nakon toga će imati razgovore iza zatvorenih vrata.

Sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske koju će voditi dvojica predsednika uslediće posle tet-a-tet razgovora, a zatim će se Erdogan i Vučić obratiti medijima.

Sat kasnije, očekuje ih učešće na poslovnom forumu dve zemlje gde će biti reči o privrednoj saradnji dve zemlje.

Privredna, politička i svaka druga vrsta saradnje biće ozvaničena potpisivanjem brojnih bilateralnih sporazuma koje će tokom prvog dana posete potpisati Erdogan i Vučić.

Drugog dana posete, predsednici Vučić i Erdogan biće domaćini na Trilateralnom samitu Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske. U delegaciji BiH biće Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik – trojica članova Predsedništva.

Erdogan je poslednji put u Srbiji boravio 2017. godine, a tokom nedavnih razgovora sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem, istakao je da Srbija i Turska u novijoj istoriji nisu bile u boljim odnosima.