Zamislite da se vozite automobilom bez vozača, preuzmete film sa interneta dok vam se ispuckaju kokice ili razgovarate sa prijateljima putem Skajpa u 4K HD rezoluciji. Bez seckanja, kao da su vam u sobi. Sve to omogućiće nam 5G tehnologija ili, jednostavnije rečeno, veoma brz mobilni internet. I do sto puta brži od ovog koji danas znamo. Sada kada ste zamislili superbrzi 5G život, svejedno vam je da li će vam takav internet isporučiti Amerikanci ili Kinezi.

Ali, njima nije svejedno. Pozadina trgovinskog sukoba Vašingtona i Pekinga, kao i niza poteza Sjedinjenih Američkih Država protiv kineskog tehnološkog džina „Huaveija“, mogla bi da bude upravo borba na tržištu 5G tehnologije. Ukratko – ko će prvi isplesti 5G mrežu po svetu, upisati se u istoriju kao njen arhitekta, uspostaviti standarde, definisati pravila i naravno – zaraditi.

Kinezi tvrde da su spremni i ne kriju da žele da vladaju svetom u ovoj oblasti. Cilj je da do naredne godine 5G uđe u komercijalnu upotrebu, što znači da uveliko rade na uspostavljanju infrastrukture. „Kina želi da predvodi, ne da bude pratilac u 5G mreži“, rekao je još početkom prošle godine Ričard Ju, jedan od direktora „Huaveija“.

„Kasnili smo sa razvojem 3G, stigli smo ostale u 4G, a bićemo globalni lider informaciono-komunikacione industrije 5G ere“, rekao je Ju u januaru 2018. godine. Ne čudi što se „Huavei“ u svemu tome pojavljuje kao ključni igrač, budući da je najveći proizvođač telekomunikacione opreme na svetu. Tu poziciju drže još od 2012, kada su prestigli „Erikson“. I baš te godine se u izveštaju Kongresa SAD pojavljuju zajedno sa drugim kineskim gigantom ZTE-om kao „rizik po nacionalnu bezbednost“.

U međuvremenu, „Huavei“ postaje sve ozbiljniji faktor i na globalnom tržištu pametnih telefona. Avgusta 2018. pretiče „Epl“ na tom polju i postaje drugi najprodavaniji telefon na svetu, iza „Samsunga“. Ali u SAD prolazi „toplog zeca“. Uz ugovornu obavezu kod telekomunikacionih operatora „Huavei“ telefon nije moguće kupiti, a najveći američki prodavac elektronske opreme „Best baj“ izbacio ih je sa svojih polica u martu prošle godine. Sve to vreme, u Kini se ajfon prodaje bez problema, i nije preterano reći da je (do sukoba „Huavei“ vs. SAD) ajfon Kinezima bio omiljeni uređaj.

Ceo tekst objavljen je u okviru dodatka Kina danas, Kineskog nacionalnog radija, u novom broju Nedeljnika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.