“Treba da prehranimo 2.000 usta, kako ćemo to?”: Priča o zoološkom vrtu u doba korone

0
Beta/AP Photo/Petros Giannakouris

(Beta-AP) – Jedini grčki zoološki vrt zatvoren je skoro tri meseca zbog kovida 19, i mogao bi izumreti, jer se bez posetilaca koji plaćaju ulaznice, i za razliku od ostalih evropskih zooloških vrtova bez dovoljno državne pomoći da pokrije potrebe, suočava sa ogromnim računima da održi u životu 2.000 životinja, čak i da ih samo hrani.

Vreme je za podelu hrane u Zoološkom vrtu kod Atine, i majmun kapucin grabi onoliko mandarina koliko može da ponese, čak jednu hvatajući svojim dugačkim, gipkim repom, kao da pokazuje da je pametno snabdeti se kad ima.

“Kako stvari stoje… još možemo da izdržimo najmanje mesec dana, a šta će biti posle, ne znamo”, rekao je za AP osnivač i izvršni direktor Zoološkog vrta Žan Žak Leser.

Za razliku od zatvorenih preduzeća, zoološki vrt i dalje ima velike operativne troškove: hrana, plate, “režija”, veterinarska nega i ostalo koštaju 200.000 evra – mesečno.

Osnovan 2000. godine i smešten u gradu Spati, Zoološki vrt na 20 hektara ima 290 vrsta – od slonova do prerijskih pasa. Uključen je u prosvetu, očuvanjem i uzgojom, a pripada Evropskoj asocijaciji zooloških vrtova i akvarijuma sa oko 400 sličnih ustanova.

Morao je ponovo da bude zatvoren 7. novembra posle dvomesečnog “zaključavanja” Grčke i to u lošem trenutku za Zoološki park Atike.

Obično radi tokom cele godine, ali veliki deo svog poslovanja obavlja kada je hladnije “jer u Grčkoj narod leti odlazi na plaže, na ostrva, ne posećuje zoološke vrtove”, rekao je Leser, rođeni Francuz.

Ulaznice za posetioce, prodaja hrane i pića i suvenira čine više od 99 odsto prihoda Vrta, ali ove zime svega toga nema i stanje je veoma teško.

Za sada su dobavljači pokazali razumevanje i prihvataju isporuke na veresiju. Dve trećine osoblja Zoološkog vrta dobija delimičnu pomoć države jer je firma zatvorena, a očekivana rata državne pomoći platiće ostalo za januar, očekuje je direktor.

Zoološki vrt je unapred prodao 5.000 ukaznica po sniženim cenama, za buduće posete, i Leser kaže da je to pomoglo isplatu decembarskih plata.

“Životinjama nedostaju posetioci, jer je to deo njihovog života”, rekao je Leser. “Sve životinje ovde su rodjene u drugim zoološkim vrtovima. Znači, navikle su na ljude”, ali sada vidjaju samo čuvare i to povremeno, kada ima hrane.

Grčka je do sada registrovala oko 150.000 potvrđenih slulajeva infekcija koorona virusom i oko 5.800 umrlih od njega. Pošto je u novembru dostigao maksimum od 3.300 dnevno, broj slučajeva ponovo je dnevno trocifren.

Ipak, širi region Atine je najteže pogodjeno područje Grčke, a vlasti su u petak rekle da će tamo ponovo uvesti stroža ograničenja pošto je prvobitni januarski pad slučajeva infekcije preokrenut i brojevi ponovo svakodnevno rastu.