Talibani: “Nećemo dozvoliti momcima i devojkama da studiraju zajedno”

0
Foto Beta/ (AP Photo/Bernat Armangue)

(Beta-AP) – Novi avganistanski vladari talibani saopštili su danas da žene mogu da nastave da studiraju na univerzitetima, uključujući postdiplomske nivoe studija, ali da će u učionicama biti odvojene od muškaraca i da će islamski način odevanja biti obavezan.

Ministar za više obrazovanje u novoj avganistanskoj vladi Abdul Baki Hakani rekao je da će studentkinje morati da nose hidžab, ali nije precizirao da li to znači samo obaveznu maramu ili i obavezno pokrivanje lica.

“Nećemo dozvoliti momcima i devojkama da studiraju zajedno”, kazao je Hakani.

On je naveo da talibani ne žele da vrate sat 20 godina unazad.

“Počećemo da gradimo na onome što danas postoji”, kazao je Hakani.

On je rekao da će biti izvršena i revizija predmeta koji se izučavaju na univerzitetima, i dodao da talibani žele da avganistanski diplomci budu konkurentni kolegama u regionu i ostatku sveta.

Kada su sredinom avgusta silom preuzeli vlast u gotovo celoj zemlji, talibani su naveli da su se promenili, uključujući odnos prema ženama, i tvrde da će biti umereniji nego u vreme njihove prethodne vladavine.

Od 1996. do 2001. godine, kada su talibani vladali Avganistanom, devojčice i žene nisu imale pravo na obrazovanje i bile su isključene iz javnog života.

Medjutim, talibani ni sada ne dozvoljavaju ženama da se bave sportom, a prethodnih dana su bili nasilni prema demonstrantkinjama koje su tražile jednakost sa muškarcima.