Letnje vrućine beleže se u čitavoj Zapadnoj Evropi. U mnogim francuskim gradovima registrovane su, prema meteorološkim podacima, najviše temperature ikad zabeležene. U Brestu na atlantskoj obali, na krajnjem severozapadu Bretanje, živa u termometrima se, na primer, popela na 39,3 stepen Celzijusa, više od četiri stepena iznad dosadašnje rekordne temperature iz 2002. od 35,1. U gradu Nantu 42 stepena!. Prethodna najviša temperatura tamo je zabeležena davne 1949. godine – 40,3.

Vrućina i vetar podstakli su i požare koji besne danima. Zbog šumskog požara kod Bordoa, na hiljade ljudi moralo je ponovo da se evakuiše. Situacija je bila posebno kritična južno od tog grada, gde je već izgorelo 15.000 hektara šume.

U blizini poznatog izletničkog mesta Dun du Pilat, u ponedeljak je iz predostrožnosti evakuisano oko 8.000 ljudi, a na drugim mestima u okolini njih još 3.500. Proteklih dana kampove i drugi smeštaj na tom području već je napustilo 16.200 turista. U tom regiona trenutno je angažovano 1.700 vatrogasaca. Ministarstvo unutrašnjih poslova u Parizu najavilo je da će povećati broj kanadera sa šest na devet.

Šuma gori i u Nemačkoj

Požar je izbio i na istoku Nemačke, u nacionalnom parku Saksonska Švajcarska. Tamo je angažovano više od stotinu vatrogasaca, a povređena su i dva službenika hitne pomoći kojima je pružena lekarska pomoć, saopštile su lokalne vlasti.

Požar koji je zahvatio oko 2.500 kvadratnih metara površine, izbio je tokom noći iz za sada nepoznatih razloga i to na strmoj padini ispod Bastaja, jednom od najpopularnijih turističkih odredišta u tom nacionalnom parku.

U Španiji temperature i do 44 stepena

Na severozapadu Španije poginuo je jedan vatrogasac tokom gašenja šumskog požara koji je u nedelju uveče izbio u opštini Losasio. Kasnije je na zgarištu otkriveno i telo jednog pastira.

Španija je već sedam dana na udaru snažnog toplotnog talasa s temperaturama i do 44 stepena. Vrućina u kombinaciji s ekstremnom sušom izazvala je brojne požare, a desetine hiljada hektara šume već su uništeni. Gotovo u čitavoj zemlji u ponedeljak je bio na snazi najviši stepen opasnosti od šumskih požara.

Bolnice očekuju veći broj pacijenata

Britanija se suočava s nezapamćenim talasom vreline. Očekuje se da će utorak prvi put u istoriji biti pređena granica od 40 stepeni. Prethodna maksimalna temperatura zabeležena je u Velikoj Britaniji 2019. godine – 38,7 stepeni. Vlasti su prvi put u istoriji izdale najviši stepen upozorenja za velike delove Engleske, dok je drugi najviši stepen izdata za Vels i delove Škotske.

Britanske zdravstvena služba takođe je izdala najviši stepen upozorenja, koji odgovara nacionalnoj vanrednoj situaciji. Savetuje se da se uzima tečnost, ne izlaže suncu i da se povede računa o osobama koje su posebno osetljive. Bolnice strahuju da će u narednim danima doći do svojih limita zbog mogućeg povećanog broja pacijenata.

Zabrinutost se zbog šteta od vrućine: železnička pruga zatvorena

Zbog ekstremnih temperatura neke škole u Engleskoj ostale su zatvorene. Nekoliko železničkih kompanija savetovalo je putnicima vozova da ne putuju. Radovi na železničkoj liniji London-Jork i Lids obustavljeni su u utorak između 11 i 19 časova zbog zabrinutosti zbog štete od vrućine.

Vodeći članovi britanske vlade, međutim, očigledno ne vide razloga za zabrinutost. Premijer u odlasku Boris Džonson nije učestvovao na kriznom sastanku po tom pitanju održanom tokom vikenda. Njegov zamenik Dominik Rab pozvao je da se „uživa“ u suncu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.