Poslanik i nekadašnji predsednik Demokratske stranke Dragoljub Mićunović poručio je da bi ta stranka trebalo da „uozbilji ujedinjenje“ i unutarstranačku kritiku učini legitimnom. On je u razgovoru sa Danicom Vučinić uFonetovom serijalu Kvaka 23 rekao da je bilo bolje da se stranka prvo ponovo ujedinila, pa tek onda odlučivala o savezima, ističući i da „bojkot nije politika“.

Osvrćući se na aktuelni sukob unutar DS, on je rekao da je to već viđeno, ali i da je teško proceniti u kojem pravcu će se stvari razvijati.

Mićunović je rekao da je razočaran „neprimerenim rečnikom“, koji je nazvao „pilićarskim i radikalskim“, ali i „sumnjičenjem protivnika koji ne misli na isti način i prihvatanjem metoda ponašanja u DS koji se kritikuju u ponašanju vlasti“.

On je rekao da problem može da se traži u tome što su „političke stranke od ideoloških postale interesne zajednice“, iz čega ne izuzima ni DS.

„Unutar DS se prave male grupe ljudi, lobi grupe, koje imaju svoje interese, a dominantan faktor je novac i ljudi koji ga imaju žele da utiču na stranke da ih vode i kontrolišu“, rekao je.

„To stranke čini slabim subjektima političkog života u društvu sa autoritarnim tendencijama“, naveo je Mićunović.

Prema rečima Mićunovića, „u toj raspravi nema teorijskih razlika, niti tu ima politike, postoji samo problem ko će se naći na kojoj poziciji i to je cela politika“, umesto da DS bude „škola demokratije, škola cele Helade, kako je za Atinu govorio Perikle“.

Kao problem DS u ovom trenutku, Mićunović vidi Savez za Srbiju „koji je izleteo kao iz topa“ i u kojem je grupa lidera, „stavivši šapu na celu opoziciju, prisvojila manire vlasti, optužujući sve koji nisu sa njima da su neprijatelji“. Uporedio je SzS sa nekadašnjim DEPOS-om, koji je okupljao sve „od prestolonaslednika, preko vladika, do političkih stranka, i na kraju propao“.

Ne može da funkcioniše savez u kojem su „jedni za Evropsku uniju (EU), drugi protiv, jedni čuvaju Kosovo, a drugi bi da potpišu sporazum“, uveren je Mićunović.

On „ne vidi struje unutar DS, već samo grupe koje su nezadovoljne, a jedna od tih grupa su narodni poslanici, koji su odjednom postali nevažni i o čijim su potezima u parlamentu odlučivali Obradović i Jeremić“.

„Radi se o tome da je DS deo svog suvereniteta premestila u to kolektivno telo koje donosi odluke konsenzusom i koje je odluke monopolisalo, o čemu sam želeo da govorim onda na Glavnom odboru kada mi je oduzeta reč“, podsetio je Mićunović. Demokratska stranka bi trebalo ponovo da se ujedini, a tek onda da razmatra druge saveze, ocenio je Mićunović, koji misli da proces ujedinjena ide sporo zbog neiskrene želje da dođe do njega.

„Dolazili su kod mene i pitali me o tome, rekao sam da treba zaboraviti razlike i stvoriti jednu stranku, jer i građani imaju želju da DS bude jača“, rekao je Mićunović. „To nije išlo i zato što je svako ko je napustio DS napravio svoju stranku.“

Komentara

 1. Драган
  8. decembra 2019. 14:35

  "хихихи остали само дугмићи". Ето ти "Мићунове политике", тако и треба да се заврши, какви су јој били темељи тако се и одржала и завршила. Трули темељи-трула политика па се све урушили очас посла.

 2. Bobby
  8. decembra 2019. 16:08

  "Ne može da funkcioniše savez u kojem su „jedni za Evropsku uniju (EU), drugi protiv, jedni čuvaju Kosovo, a drugi bi da potpišu sporazum“, uveren je Mićunović." Тај савез није створен да би водио спољну политику земље већ да се масовношћу обезбеде услови за фер изборе. А ти, са таквом памећу, само си у овој земљи толико дуго могао да будеш политичар.

 3. Cc
  9. decembra 2019. 11:20

  Rece covek koji je sa autonomasima, republikancima, monarhistima, sumadincima, Covicem... srusio Slobu Micune hvala i .. uzivaj u penziji

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.