SZO tvrdi: “Karantini u Evropi daju rezulate” – Koji je princip uspešan?

0
Ilustracija: Profimedia

Zvuči čudno da se u državi koja je uvela karantin i držala ga se veoma uporno u periodu prvog talasa, sada govori i piše o tome kakve karantin rezultate zapravo može da da, ali je objava Svetske zdravstvene organizacije dobar povod da se razgovara o tome koji su se načini borbe sa koronavirusom pokazali uspešni u bliskoj prošlosti, od kada je Evropu preplavio drugi (ili treći) talas korone.

SZO je objavila kako, po svemu sudeći, stroge restrikcije uvedene u nizu evropskih zemalja daju rezultate. 

Stroge mere poput zatvaranja kafića, restorana, ponegde čak i škola, dovele su do pada broja društvenih interakcija i posledično, blagog pada broja nedeljnik slučajeva zaraze koronavirusom sa 2a miliona na 1,8 miliona, tvrde iz SZO.

Najveća promena dogodila se u Belgiji. U toj državi je 28. oktobra bilo 1.393 slučaja koronavirusa na milion stanovnika, dok je na današnji dan nešto veći od 300.

Šta su Belgijanci uradili?

Stroge mere koje su uvedene krajem oktobra prilično brzo su dovele do poboljšanja situacije i značajnih rezultata, prema njegovim rečima.

Od 15.000 ili 20.000 novih slučajeva dnevno, koliko je beleženo tada, došlo se do prosečno 5.200, koliko je zabeleženo u prošloj nedelji.

Broj hospitalizovanih je u stalnom padu, a najsporije opada broj pacijenata na intenzivnoj nezi, kao i broj preminulih, što je posledica ranijih visokih brojeva.

Svi restorani i barovi su potpuno zatvoreni već nedeljama, kao i najveći broj prodavnica, pa se procenjuje da bi drugi lokdaun mogao da košta ekonomiju dodatna četiri odsto pada.

Na toj listi Svetske zdravstvene organizacije je i Slovenija.

Sa 906 zaraženih na milion stanovnika 31. oktobra naše komšije su taj broj smanjile na 700 zaraženih na milion stanovnika.

U Sloveniji su mere produžene do polovine decembra, uveden je policijski čas, kao i u brojnim zapadnim zemljama Evropske unije, a pored toga zabranjeni su kontakti izvan porodičnog kruga, čime je dodatno pooštrena zabrana napuštanja svoje opštine.

Tako je ostvaren rezultat, a očekuje se da u narednom periodu brojevi budu još povoljniji.

Direktor SZO za region Hans Kluge, rekao je da na takve rezultate strogih mera treba gledati sa optimizom.

“Biće ovo drugačiji Božić, ali niko ne kaže da će biti nesrećan”, rekao je Kluge.

U Srbiji je danas stopa zaraženosti dostigla nivo od 829 zaraženih na milion stanovnika.