SZO preporučuje Merkovu pilulu protiv kovida-19 za visokorizične pacijente

  0
  EPA-EFE/JORGE TORRES

  Panel Svetske zdravstvene organizacije podržao je ove nedelje upotrebu Merkove antivirusne pilule protiv kovida-19 za pacijente koji su u visokom riziku od hospitalizacije.

  Stručna komisija je uslovno preporučila pilulu, molnupiravir, za pacijente sa lakšim oboljenjem koji su u velikom riziku od hospitalizacije, kao što su imunokompromitovani, nevakcinisani, stariji i oni sa hroničnim oboljenjima, prenosi N1 pozivajući se na agenciju Rojters.

  Preporuka je zasnovana na novim podacima iz šest kliničkih ispitivanja u kojima je učestvovalo 4.796 pacijenata.

  Otkako je molnupiravir u SAD dobio dozvolu u decembru, potražnja za pilulama među pacijentima sa kovidom-19 je pretrpela udarac zbog relativno niske efikasnosti i potencijalnih bezbednosnih problema za određene grupe.

  Na panelu SZO je rečeno da se takođe pripremaju preporuke za konkurentsku antivirusnu pilulu protiv kovida-19, pakslovid, kompanije Fajzer.

  Pokazalo se da je Fajzerova pilula skoro 90 odsto efikasna u prevenciji hospitalizacija i smrti od kovida-19, u poređenju sa 30 odsto za molnupiravir.

  Preporuke Grupe za razvoj smernica SZO (GDG) imaju za cilj da pomognu lekarima da pruže najbolju negu pacijentima u situacijama koje se brzo odvijaju kao što je pandemija kovida-19.

  Takođe je rečeno da mladim i zdravim pacijentima, uključujući decu, i trudnice ili dojilje, ne treba davati molnupiravir zbog potencijalnih rizika kao što su defekti kod fetusa u razvoju, kao što je pokazano u studijama na životinjama.

  Smernice SZO, objavljene u “British Medical Journal” kažu da nije data preporuka o upotrebi molnupiravira za pacijente sa teškom ili kritičnom bolešću jer nije bilo podataka o ispitivanju za ovu grupu.

  Komisija je takođe ažurirala svoje smernice za upotrebu koktela antitela protiv kovidq-19 kompanije Regeneron. Sada preporučuje lek samo za ljude koji nisu zaraženi omikronom, jer su novi pretklinički podaci pokazali da nije efikasan protiv ove varijante.

  U januaru je panel preporučio upotrebu baricitiniba kompanije Eli Lili za pacijente sa teškim kovidom-19 u kombinaciji sa kortikosteroidima i uslovno je odobrio GlaksoSmitKlajn i Vir Bajoteknolodži terapiju antitelima za pacijenti sa najvećim rizikom od hospitalizacije.