SZO juče objavila jedno, danas upozoravaju na drugo: “Opasno je misliti da je pandemija blizu kraja”

0
EPA-EFE/FABRICE COFFRINI / POOL

(Beta-AP) – Uslovi za razvoj novih sojeva korona virusa i dalje su idealni i opasno je misliti da je omikron poslednji ili da je pandemija blizu kraja, upozorio je danas generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus (Adhanom Ghebreyesus).

Na početku sastanka izvršnog odbora SZO, Gebrejesus je rekao da bi akutna faza pandemije ipak mogla da bude okončana ove godine ako budu ostvareni neki ključni ciljevi, navodeći da to “mora da ostane kolektivni prioritet”.

On je kazao da je kraj globalne vanredne situacije zbog korona virusa moguć ove godine uz ostvarenje ciljeva kao što su vakcinacija 70 odsto stanovništva svake države do sredine 2022. godine, sa fokusom na ugrožene grupe, i poboljšanje testiranja i praćenja kretanja virusa.

“Istina je da ćemo živeti sa kovidom u doglednoj budućnosti i da ćemo morati da naučimo da upravljamo njime kroz održiv i integrisan sistem za akutne respiratorne bolesti kako bismo se pripremili za buduće pandemije. Ali učenje života sa kovidom ne može da znači da prihvatamo gotovo 50.000 smrtnih ishoda nedeljno od bolesti koja se može sprečiti i lečiti”, naveo je Gebrejesus.

On je apelovao na osnaživanje SZO i na povećanje finansiranja te organizacije radi uspešnije borbe protiv zdravstvenih kriza.