Optužnica protiv grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, sa svim detaljima, fotografijama i Skaj porukama, dostavljena je Nedeljniku ovog utorka, na osnovu Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja.

Ta optužnica je postala pravosnažna na sednici Krivičnog vanpretresnog veća Višeg suda u Beogradu – Posebno odeljenje za organizovani kriminal, održanoj 27. septembra 2021. godine. Tada je doneto rešenje o potvrđivanju optužnice Tužilaštva za organizovani kriminal protiv Veljka Belivuka i još 29 osoba.

„Imajući u vidu da okrivljeni i branioci nisu podneli žalbu u zakonskom roku od dana dostavljanja rešenja, to je rešenje o potvrđivanju optužnice postalo pravnosnažno, a optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal (…) stupila je na pravnu snagu“, saopšteno je iz Višeg suda.

Nedeljnik je u štampanom izdanju analizirao ključne detalje ove optužnice, a u narednim danima na sajtu www.nedeljnik.rs objavljivaćemo skoro celu optužnicu (sa neznatno izmenjenim lektorskim ispravkama), kao i sve Skaj poruke koje su sastavni deo spisa, naravno uz zaštitu ličnih podataka i obzir prema porodicama žrtava.

Napomena: Jedino što nećemo objavljivati su fotografije zločina, čak ni zatamnjene, koje su sastavni deo ovog pravnog akta.

Svi detalji i cela optužnica protiv grupe Belivuka i Miljkovića (1): “Ko je sve optužen”, “klanica u Ritopeku”, “ko je patio najviše”…

Svi detalji i cela optužnica protiv grupe Belivuka i Miljkovića (2): “Snimci sa video nadzora i Skaj poruke koje su pratile ubistvo Aleksandra Gligorijevića

***

„Odbrana okr. Hrvatin Bojana u kojoj navodi da je članovima organizovane kriminalne grupe u jednom od razgovora pomenuo da se čuje i viđa sa Goranom Veličkovićem. Iskoristivši tu okolnost, Hrvatin Bojan je zajedno sa ostalim osumnjičenima dogovorio da ošt. Goranu Veličkoviću zakaže sastanak sa NN licem po nadimku ,,Matori“ na aplikaciji ,,SKY“ radi kupovine vatrenog oružja, pištolja. Tom prilikom, osumnjičeni su napravili lažnu fotografiju dva pištolja marke ,,CZ 99″ koju je Hrvatin Bojan prosledio ošt. Goranu Veličkoviću i koji je prihvatio ponudu i cenu za navedena dva pištolja u iznosu od 1200 eura. Ta ponuda koja je predočena oštećenom od strane Hrvatin Bojana koji ju je prikazao kao ponudu njegovog prijatelja po nadimku ,,Matori“ bila je lažna i način da se ošt. Goran odvede na pogodno mesto kako bi se prvo lišio slobode a potom i života“.

„Odbrana okr. Hrvatin Bojana potvrđena je i ispravama dobijenim putem međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima i to“:

„Od 29.07.2020 koja se odvija sa telefona Gorana Veličkovića, a što je utvrđeno iz odbrane, upravo okr. Hrvatin Bojanom, a u vezi nabavke pištolja“.

„Vreme: 18:49:04 slika dva pištolja CZ 99“.

„Kao i komunikacija između njih dvojice“.

„19:11:23 – 19:14:09 Goksi :“jel znaš koliko nas koštaju, „1200, poklon cena“

„Dalje Hrvatin navodi da je dan pre izvršenja krivičnog dela, pošto je našao pogodno mesto za parkiranje gore navedenog vozila marke Smart i to u Resavskoj ulici u Beogradu, nedaleko od bolnice ,,Aurora“. Osumnjičeni Miloš Budimir je odvezao pomenuto vozilo do navedenog mesta, a potom predao ključ od istog osum. Hrvatin Bojanu“.

„Sutradan, dana 03.08.2020. godine, osum. Hrvatin Bojan zakazuje Veličković Goranu da se nađu u Beogradu, ul. Višegradska, na vrhu ulice kod trafike oko 16.00 časova“.

„Ove činjenice su potvrđene i snimcima nadzornih kamera MUP-a RS kao i snimcima video nadzora privrednih društava“.

„Tako je dana 03.08.2020. godine, oko 16:27 časova, na gradskoj kameri SV P 005 uočen prolaz PMV marke „Audi“, model „A4″, sive boje, reg. oznaka BG***, iz pravca Sarajevske ulice kojom prilikom seče ul. Kneza Miloša, krećući se uzbrdo i ulazi u Višegradsku ulicu kojim se dovezao ošt. Goran Veličković do mesta sastanka sa okr. Hrvatin Bojanom“.

„U 16:31 časova, uočen je ošt. Veličković odeven u košulju bele boje, sa belim kačketom i zaštitnom maskom crne boje na licu, torbicom prebačenom preko ramena sa desna na levo, kako ulazi u prodavnicu „Lilly“, odakle izlazi u 16:34 časova“.

„Goran Veličković se kretao nizbrdo gde se susreo sa okr. Hrvatin Bojanom a potom zajedno nastvljaju pešice uzbrdo Višegradskom ulicom u pravcu Urgentnog centra“.

„U 16:38 časova, na sigurnosnoj kameri bolnice „Aurora“, ul. Višegradska br. 26, u rejonu između Klinike za kardiologiju i Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr. Laza Lazarević“, ul. Resavska, uočeno je parkirano PMV marke „Smart“, crne boje, reg oznaka BG***, kojem su prišli Veličković i Hrvatin i ušli u vozilo“.

„Nakon polukružnog okretanja, PMV marke „Smart“ se Resavskom ulicom udaljilo pored Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr. Laza Lazarević“ u pravcu auto-puta i dalje uključuje na autopu u smeru ka Nišu“.

„Takođe, oko 14:41 časova (vreme na kameri kasni 2 časa i 17 minuta u odnosu na realno vreme – 16:58 časova), na spoljnim kamerama privatne kuće *** u Vrčinu, ***, uočava se prolazak PMV marke „Smart“ kako se kreće u pravcu mesta Zaklopača“.

„Odbrana okr. Hrvatina potvrđena je i ispravama dobijenim putem međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima i to“:

„Tako dana 03.08.2020 dakle u vreme kada je tog dana Goran Veličković lišen života na grupi gde su NN lica poruka:“

„16:23:00 – Korać“.

„16:55:29 – jedna slika na kojoj su Veljko (Belivuk), (Srđan) Lalić i Goksi“.

„Za tu sliku je dalje vezan čet: „Vidi Barija“.

…“Kako iz navoda odbrane okr. Hrvatin Bojana koji je naveo da mu je Miljković rekao da je Goksija rešio udarcem sekirom u glavu tako i ispravama dobijenim putem međunarodne pravne pomoći“.

„04.08.2020. Marko Miljković -NN licu. u 09:48:22 Marko Miljković šalje sliku ekrana mob. telefona SKY od pok. Gorana Veličkovića“.

„U 09:53:15 -09:55:33 Marko Miljković: „moram na put malo da odmorim, odlepiću brate…. samo sa leševima blejim ….. čudno mi kad vidim živog čoveka…. što je najače nikako spisak da se smanji….. kako nam kažu ovi braća iz CG… ovo nijesmo ni u Meksiko viđeli što vi činite tu… ja sam čekao da se oporavim od korone da bi ubijao tuga…““.

„Naime, iz navedne isprave se utvrđuju činjenice koje su predmet dokazivanja. Fotografija na kojoj je slika ekrana gde se je na vrhu ekrana nik name Zuti, u stvari slika ekrana kriptovanog telefona Gorana Veličkovića koji je otvoren“.

„Takođe se iz ovih isprava utvrđuje da je Goran Veličković već lišen života“.

„Pored navedenog i čet u grupi Belivuk Veljko, Marko Miljković, Lalić Srđan, Miloš Budimir, Hrvatin Bojan, Tešić Dejan, Janković Nebojša i Marko Budimir od 12.08.2020 godine ukazuje da je Goran Veličković mučen“.

„Vreme: 20:00:52 -20:15:20: Miloš Budimir:“ Može Bari, on je majstor za nokte da ti sredi“.

„Marko Budimir:“a ti samo kolješ zaboravio sam“.

„Miloš Budimir: „ne brate, beri čupa nokte to nisi znao, to je novost na živo sa armiračkim klještima“.

„Srđan Lalić: „hahahahahah“

„Ispravama dobijenim putem međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima i to od 03.08 u grupi NN lica kojima je u 16:23:00 poslata poruka „ Korać“, a zatim u vremenskom periodu od 16:55:29 do 18:32:38 druga slika Goksija na čijim leđima se vidi natpis Korać i završava se porukom : „neka mu šalje razlgednicu“…

„Nakon lišenja života Gorana Veličkovića, slike njegovog izmasakriranog tela organizatori okr. Marko Miljković i okr. Veljko Belivuk razmenjuju sa – NN licima“.

„Tako u vremenskom periodu 03.08 od 19:00:00-19:04:10 Miljković prema NN licu: „si ga prepoznao….Goksi….. što je buciku malerisao…. da, da….. ehahaha…… brate, iskreno najčvršći do sada koga smo odrali iskreno ….. jeste brate sekira u glavu“.

„u 20:38:26 Veljko Belivuk- NN licu slika na kojoj se vidi pok. Goran Veličković“.

„Ovu sliku prati poruka 20:38:38 Veljko Belivuk: vidi lutko Meksiko u sred Beograda hahahah“.

„Okr. Hrvatin Bojan koji navodi sutradan, nakon izvršenog krivičnog dela, dana 04.08.2020. godine, osum. Draganić Vlade je zajedno sa Spasojević Nikolom otišao u Ritopek, *** gde su navedenu tajnu prostoriju kao i mašinu za mlevenje mesa prali raznim hemijskim sredstvima, sonom kiselinom, varikinom kako bi uklonili tragove ošt. Gorana Veličkovića u navedenoj prostoriji i mašini u kojoj je prema izjavi osum. Hrvatina samleveno telo Veličkovića Gorana“.

„Da su u čiščenju tragova izvršenog krivčnog dela učestvovali i okr. Belivuk i Miljković utvrđuje se iz isprava dobijenih putem međunarodne pravne pomoći“.

U grupi Veljko Belivuk, Marko Miljković i NN lica, Veljko Belivuk šalje u 08:46: glasovnu poruku:“braćo nije realno danas, znači ja hoću sve uvek isto i Kratos, samo nije realno, evo nas ovde, upravo ulazim, tako da, sigurno dva tri sata posla, posle imam čišćenje, kupanje, braćo ja do pet nemam šanse da završim i neću biti nizašta….. i ovi momci što su sa nama ne mogu fizički da stignu“…

„Takođe i 05.08 Veljko Belivuk -NN licu u 20:29:22 – fotografija upućena NN licu na kojoj je pok. Goran Veličković; sa komentarom 20:29:26: „ Evo ti sveža ahahah“

„20:32:37:“ ahahahah ova glava mnogo priča, odsecite je“.

„07.08 Marko Miljković- NN lice u 18:50:53 i 18:50:58- dve fotografije pok. Gorana Veličkovića; sa komentarima 18:51:14-18:52:46: „da vidiš bivšeg druga…. ode Gogi kod Kiće i kompanije …. kur*ili su se degeni … hahahah samo seckanje brate“.

„Da okrivljeni Marko Miljković ne bi ostao bez fotografija dana 24.12.2020. Marko Miljković šalje 16 fotografija pok. Gorana Veličkovića izmasakriranog, bez glave, sa delovima stopala i ostacima trupa“.

„Ove isprave u vidu fotografija prate sledeće poruke Marka Miljkovića prema NN licu“

„22:14:41 -„da ti pošaljem slike klanica da imamo kod tebe, da nam se ne obrišu jer ih samo ja imam“.

„22:31:23 -„to je to što nam treba brate da ne ostanemo bez njih“.

„22:31:48 -„i mi smo tel sutra ću da počnem da prebacijem slike i da ga zaštekamo“.

„22:33:55 -„sve su krvnici bili ne neki civili“.

Sutra: Skaj poruke koje su pratile četiri ubistva u jednom danu

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.