Svi detalji i cela optužnica protiv grupe Belivuka i Miljkovića (2): “Snimci sa video nadzora i Skaj poruke koje su pratile ubistvo Aleksandra Gligorijevića”

0
Izvor: Tužilaštvo za organizovani kriminal

Optužnica protiv grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, sa svim detaljima, fotografijama i Skaj porukama, dostavljena je Nedeljniku ovog utorka, na osnovu Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja.

Ta optužnica je postala pravosnažna na sednici Krivičnog vanpretresnog veća Višeg suda u Beogradu – Posebno odeljenje za organizovani kriminal, održanoj 27. septembra 2021. godine. Tada je doneto rešenje o potvrđivanju optužnice Tužilaštva za organizovani kriminal protiv Veljka Belivuka i još 29 osoba.

„Imajući u vidu da okrivljeni i branioci nisu podneli žalbu u zakonskom roku od dana dostavljanja rešenja, to je rešenje o potvrđivanju optužnice postalo pravnosnažno, a optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal (…) stupila je na pravnu snagu”, saopšteno je iz Višeg suda.

Nedeljnik je u štampanom izdanju analizirao ključne detalje ove optužnice, a u narednim danima na sajtu www.nedeljnik.rs objavljivaćemo skoro celu optužnicu (sa neznatno izmenjenim lektorskim ispravkama), kao i sve Skaj poruke koje su sastavni deo spisa, naravno uz zaštitu ličnih podataka i obzir prema porodicama žrtava.

Napomena: Jedino što nećemo objavljivati su fotografije zločina, čak ni zatamnjene, koje su sastavni deo ovog pravnog akta.

***

„Njih je zanimalo koje će igrice da se igraju”: Kako su pravili Partizan za ISport i kako su nabavili Skaj telefone

U optužnici se otkriva i kako je grupa nabavila Skaj telefone, kao i to da su svi podaci sa telefona Belivuka i Miljkovića nestali. Evo kako o tome piše optužnica:

“Svedok I. K. ispitan dana 19.05.2021 godine u Tužilaštvu za organizovani kriminal. naveo je da od lica koja se nalaze na naredbi za sprovođenje istrage poznaje Veljka (Belivuka), Marka (Miljkovića) i Srđana (Lalića)”.

“Njih je upoznao na stadionu „Partizana” kada je išao povodom projekta za „ISports” da bude vođa projekta vezano za igrice i da bude među osnivačima da vodi taj klub, obzirom da je u pitanju elektronski sport”. (Primedba redakcije: Zaista je registrovano sportsko udruženje za Isport koje nosi naziv „PFK ESPORTS” i čija adresa je, prema Agenciji za privredne registre, na stadionu Partizana, tačnije u Humskoj 1. Zakonski zastupnici udruženja su okrivljeni Srđan Lalić i svedok I. K.)

„Razgovarao sam sa Srđanom Lalićem jer ostali uglavnom nisu upoznati u tu materiju i nemaju pojma o tim elektronskim sportovima”.

„Imao minimalne kontakte sa Belivukom i Miljkovićem, ali ih je imao. Njih je zanimalo samo u kom pravcu će to ići, koje će igrice da igra, na šta im je svedok objasnio da će igrati „Liga of legend” i „Counter strike” i da će na trećem mestu verovatno ubaciti još neku igricu”.

Nakon toga im je ponudio da im proda Skaj telefone. Belivuk, MIljković i Lalić su te Skaj telefone uzimali od ovog svedoka”.

„Telefone im je ostavljao u kafani restoranu Nišava , a oni su njemu ostavljali novac. Njegov deo posla u pogledu Skaj telefona je bio da ga napravi tako što će od običnog telefona napraviti Skaj, zatim da za svakog posebnog napravi nick name i ako se nekome nešto desi da on ugasi te naloge spali telefon”.

“Svedok je naveo da je nick name Veljka Belivuka bio „Soprano”, „Kratos”, je bio Marko, a Srđan je bio „Beri””.

“Njihove nadimke je znao kroz naručivanje telefona. Uglavnom su mu slali tekstualne poruke, glasovne poruke mu niko nije slao. I sam je imao „Skaj” i da je njegov nick name bio „Green” kao zeleno na engleskom jeziku”.

“Kada je svedok preko medija saznao da su 4. februara osumnjičeni Belivuk, Miljković i Lalić lišeni slobode, njihove naloge koji su bili kod njega je pogasio i telefon se vratio na fabrička podešavanja, a kompletan sadržaj sa telefona se na taj način obrisao”.

“Sam je nastavio da koristi svoj „Skaj” telefon, ali je „Skaj” platforma ugašena negde između 17. i 19. marta ove godine otprilike i da je od operatera dobio poruku da će se server ugasiti”.

Iako je ovaj svedok uništio materijalne dokaze sa telefona Belivuka, MIljkovića i Lalića, ipak je akcijom francuskih službi deo materijala sa servera Skaja skinut i prosleđen srpskim pravosudnim organima.

Tužilaštvo predlaže u optužnici da se u dokaznom postupku „izvrši uvid , pročita, pregleda i presluša kompletan sadržaj isprava dostavljen od strane nadležnog pravosudnog organa Republike Francuske Apelacionog suda u Parizu – Redovan sud u Parizu broj istrage 507-1/21-43 koji se nalazi na jednoj eksternoj USB memoriji sa prilozima a koji dostavljen dana 23.07.2021 godine dopisom Ministarstva pravde br.713-03-1310/2021-08 kao odgovor na zamolnicu tužilaštva MP br.25/21″.

Nadimci na Skaju

Tužilatvo navodi u optužnici da su uputstva i naloge prenosili, a pripadnici grupe dobijali u neposrednim kontaktima ili preko kriptovanih telefona sa instaliranom aplikacijom SKAJ gde su organizatori i pripadnici imali kodna imena i to:

Belivuk Veljko – Soprano,

Miljković Marko – Kratos i Leon

Lalić Srđan – Bari

Budimir Marko – Kantona

Budimir Miloš – Ares

Draganić Vlade – Brale i Boske

Janković Nebojša – Hel

Đurić Nemanja – Tajson

Spasojević Nikola – Topalović

Tešić Dejan – Fleš

Hrvatin Bojan – Anakin i Leo Luka

Lakićević Nemanja – Džeri

Stefanović Nikola – BMW

Grek Vladimir – Ragnarot

Dimitrijević Vladimir – Šeprtlja

Ivanovski Filip – Engri

Karapandžić Boris – Salvatore

Vučeljić Aleksandar – Struja

Andrić Marko – Disenador

Stošić Aleksa – Riven

Skaj poruke koje su pratile ubistvo Aleksandra Gligorijevića

U optužnici se detaljno navode i poruke koje su pratile pripreme ubistva Aleksandra Gligorijevića što je, prema tužilaštvu, prvi zločin u vremenskom nizu za koje se tereti ove grupa. Evo kako taj deo opisuje optužnica:

“Činjenica da su po dogovorenom planu, a zbog što je Gligorijević Aleksandar navodno odavao saznanja o kretanju i planovima organizatora i pripadnika organizovane kriminalne grupe, kao i da planira sa pripadnicima suparničke navijačke i kriminalne grupe napad na život i telo organizatora okr. Veljka Belivuka snajperskom puškom, namamili oštećenog Gligorijevića, koga su u međusobnoj komunikaciji označavili imenom „Ronin””.

(Namamili su ga) “pričom oko navodne povoljne kupovine opojne droge, da dođe na sastanak sa okrivljenim Budimir Markom koji ga je odvezao do Ritopeka, *** utvrđuje se ispravama dobijenim putem međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima i to: od 13.06.2020 u kojem Veljko Belivuk u vremenskom periodu od 19:24:00- 19:33:58 objašnjava NN licu”:

“Brate ovaj me namestio … ako sve bude ok za par dana ide u klanicu,….. evo je puška sad mi je doneo Ronin… ovaj iz Odžaka …. da sa Trajkom i Stojketom nego je shvatio o kome se radi tj gde treba da nas radi i rešio da nam proda priču za 100 soma i da ubijem ovog Veskovića i on je siguran sinoć je viđen sa tim Trajkom…. želudac me boli. Pseto mi donelo pušku na noge i tapše me po ramenu ……. ma ne pitam to ja ništa nije mi on priznao to drug moj video Ronina i Tarjak sinoć oko 12 a on mi poslao u 12:55 poruku noćas da moramo da se vidimo. Dogovorio sam da idu u utorak Ronin i jedan naš da nam Ronin pokaže gde je Vesković i onda klanica”.

“Vreme: 19:45:21 – 20:16:19 Veljko Belivuk: “doneo mi pušku idiot ja i dalje ne verujem”

“Ima i prigušivač. Kaže Hel da je cev odlična, pakovana puška, cev je bruka i mehanizam ali je optika ku*ac”

“Videćemo kad ga spakujemo, šta da radim daće šifru Skaja pa lagano”.

“Od 15.06.2020 okr.Veljko Belivuk vreme: 10:23:58: “Dao sam im ozvučen auto sinoć, ne mogu da dočekam da ga udavim”.

“Priču oko navodne kupovine opojne droge realizuju okrivljeni Marko Budimir i Miloš Budmir”

“15.06. Grupa: Miloš Budimir, Marko Budimir i Aleksandar Gligorijević”

“Vreme: 18:39:29 -19:22:21”

“Puki:”kad se viđamo sutra”.

“Marko Budimir: “hoćeš u 13 da se nađemo?”.

“Puki:”može buraz, nosim samo SKY”.

“Marko Budimir: “Hoćeš kod Hitne pomoći… ponesi marker”.

“Puki:”može”.

“Marko Budimir: “aj tamo kad prođeš nadvožnjak, kod Hitne ka stadionu, tu te kupim”.

“Marko Budimir: “jel si dogovorio sa onim za skank”.

“Puki: “Večeras će doći”.

“Marko Budimir: “aj dogovori da tamo budemo kod njega oko 15, završimo travu i idemo tamo pravo”.

“Činjenica koja je predmet dokazivanja, a koja se odnosi na to da je ošt. Gligorijević Aleksandar lišen života utvrđuje se iz isprava koje su dobijene putem međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima”.

“Tako 16.06.2020 Veljko Belivuk obaveštava NN lice u 11:41:32:

“Uzet Ronin”.

“Takođe i na ispravama u vidu 12 fotografija od 24.12.2020 koje je Marko Miljković poslao NN licu je vidljivo *** telo i glava sada pok. Aleksandra Gligorijevića u plastičnom koritu baš onakvom koje je okr. Hrvatin Bojan opisivao u svojoj odbrani, a u vezi načina uklanjanja tela, zatim slike pok. okrenutog leđima na kojima je ispisano izdaja, Trajko i urezan polni organ”.

“Ove isprave u vidu fotografija prate sledeće poruke Marka Miljkovića prema NN licu”

“22:14:41 -“da ti pošaljem slike klanica da imamo kod tebe, da nam se ne obrišu jer ih samo ja imam”.

“22:31:23 -“to je to što nam treba brate da ne ostanemo bez njih”.

“22:31:48 -“i mi smo tel sutra ću da počnem da prebacijem slike i da ga zaštekamo”.

“22:33:55 -“sve su krvnici bili ne neki civili”.

Snimci sa nadzornih kamera

Tako je pretresom „Hard diska” a koji se nalazio u Ritopeku, ***, u pomenutoj kući, izuzet video zapis kamera video nadzora što je konstatovano u zapisniku o pretresanju navedenog uređaja a koje je sprovedeno po naredbi izdatoj od strane Višeg suda u Beogradu, Posebnog odeljenja za organizovani kriminal br. Kppr-Po1 br. 76/21 od dana 24.02.2021. godine”.

“Tom prilikom, dana 16.06.2020. godine po vremenu sa video nadzora u 11.05 časova, uočava se dolazak vozila marke „Opel” model „Astra” reg. ***, vlasništvo osumnjičenog Draganić Vlada. Uočava se otvaranje kolske kapije na adresi Ritopek, ***, gde pomenuto vozilo ulazi u dvorište ispred garaže”.

“Po zatvaranju kapije, uočava se izlazak iz pomenutog vozila okr. Veljka Belivuka sa mesta suvozača, okr. Budimir Miloša, okr. Janković Nebojše i okr. Spasojević Nikole sa zadnjeg sedišta”.

“Po njihovom izlasku, navedeno vozilo ulazi u garažu u dvorištu kuće a iz garaže izlazi okr. Draganić Vlade koji je i upravljao vozilom. Prilikom izlaska iz vozila okr. Veljko Belivuk ostalim navedenim licima jasno pokazuje pokretom ruke da budu tihi kažiprstom ka ustima”.

“Takođe, navedena lica su sa sobom ponela i razne stvari u kesi i rančevima koje su držali u rukama. Isti su stajali kratak period u dvorištu ispred garaže a potom je okr. Belivuk otišao do ulaza u prizemlje kuće odakle se vratio posle nekoliko minuta a nakon toga svi odlaze u pravcu ulaza u prizemlje kuće”.

“Oko 11.17 časova iz pravca ulaza u kuću izlaze okr. Draganić Vlade i Spasojević Nikola koji odlaze u pravcu garaže i kotlarnice a potom Spasojević odlazi ponovo u kuću dok okr. Draganić odlazi u garažu. U 11.25 časova, okr. Draganić izlazi iz garaže i u rukama nosi crnu sportsku torbu i odlazi u pravcu ulaza u prizemlje kuće”.

“U 11.49 časova, okr. Janković izlazi iz kuće i ulazi u garažu odakle posle par minuta, u 11.55 časova izlazi sa hiruškim rukavicama bele boje na rukama i kesama u desnoj ruci sa najlonom. Nakon nekoliko minuta izlazi i okr. Budimir Miloš ulazi u garažu a potom izlazi sa paketom vode i ulazi u kuću. U 12.28 časova, iz kuće izlazi okr. Draganić koji se vidno presvukao i tom prilikom obukao radno odelo svetle boje na tregere a u desnoj ruci PVC foliju, najlon sive boje. Takođe, u levoj ruci držao je daljinski, daljinski ključ za otvaranje vozila”.

“Nakon toga, izlazi iz kuće i okr. Janković koji se presvukao i obukao tamnu duksericu, sa rukavicama zelene boje na rukama i kesama i najlonima u rukama i ulazi u garažu. U 12.40 časova, okr. Janković izlazi iz garaže takođe sa zelenim rukavicama na rukama i u rukama neidentifikovan predmet umotan u PVC foliju i ulazi u kuću. U 12.53 časova, okr. Draganić izlazi iz garaže i tom prilikom u desnoj ruci nosu rukavice tamne boje i ulazi takođe u kuću. U 13.02 časova iz kuće izlaze okr. Draganić, Spasojević i Budimir, savijaju se i ulaze u garažu. Posle nekoliko sekundi, Spasojević izlazi iz garaže iznoseći motornu testeru a odmah za njim i okr. Draganić i okr.Budimir i ulaze u kuću”.

“U 13.29 časova, osumnjičeni gase kameru video nadzora i ista se pali na nekoliko sekundi u 20.36 časova gde se na snimku uočava navedeno vozilo “Opel Astra” kao i još jedno vozilo marke „Škoda” model “Octavia” crne boje za koje smo ustanovili da se radi o vozilu reg. oznaka ***, vlasništvo L. M. ***, osum. Lalić Srđana, a koje je dana 04.02.2021. godine uz potvrdu o privremeno oduzetim predmeti br. 28/21-9 oduzeto od okr. Lalić Srđana”.

“Dana 17.06.2021. godine u 15.03 časova navedena kamera se ponovo pali i uočeno je na snimku pomenuto vozilo “Opel Astra” okr. Janković i okr.Draganić kako u navedeno vozila, u gepek i na zadnje sedište stavljaju stvari i garderobu”.

“Takođe, tom prilikom je okr. Draganić u desnoj ruci držao belu majcu i duksericu teget boje sa natpisom bele boje „BMW Motorsport”. Okrivljeni Draganić je navedenu majcu stavio u PVC kesu u gepeku vozila dok je pomenutu duksericu raširio, zagledao je, kao i etiketu dukserice a nakon toga je složio i ubacio u kesu”.

“Za to vreme okr. Janković je posmatrao šta radi okr. Draganić. Nakon toga, okr. Draganić je ušao u kuću a kada je Janković bio siguran u to, iz torbice koja mu se nalazila oko struka, izvukao je nož a potom i pomenutu duksericu iz PVC kese iz gepeka vozila koju je prethodno Draganić zagledao i nožem je rasekao na nekoliko mesta a potom je vratio u istu PVC kesu”.

“U 15.06 časova, okr. Draganić izlazi iz kuće, zatvara gepek vozila i vrata, sedaju u vozilo, okr. Draganić na mesto vozača okr. Janković na mesto suvozača, isparkiravaju vozilo i odlaze u pravcu smederevskog puta”.

Sutra: Skaj poruke koje su pratile ubistvo Gorana Veličkovića