Sveti Đorđe na Prespanskom jezeru: Mogu li Makedonci da isklešu nacionalni identitet uz pomoć stare crkve?

Piše Selestin Bolen

0
(Akos Stiller for The New York Times)

KURBINOVO, Severna Makedonija – Smeštena na obroncima iznad Prespanskog jezera, na raskrsnici Albanije, Grčke i Severne Makedonije, Crkva Svetog Đorđa čuva tajnu o svom nastanku već više od 800 godina.

Praktično je potpuno nepoznato ko je naložio izgradnju crkvice na tako izolovanom mestu. Jednako su misteriozni i umetnici koji su oslikali zapanjujuću zbirku fresaka sa izduženim, elegantnim figurama u lelujavim odorama koje, prema mišljenju istoričara umetnosti, predstavljaju umetnički omaž srednjovizantijskom dobu.

Crkva i njene freske zauzimaju posebno mesto među vizantijskim građevinama u Severnoj Makedoniji koja se i posle 26 godina od sticanja nezavisnosti bori da pronađe svoje mesto pod evropskim suncem.

Konzervacionisti i lokalne vlasti nakon godina odlaganja sada ponovo pokreću inicijativu za obnovu ovog vizantijskog dragulja koji su vekovima uništavale vatra i oluje, a potom dva zemljotresa i neuspelo renoviranje osamdesetih godina.

Nadaju se da će uspeti da kapitalizuju kulturne veze u kojima se nalaze koreni evropskog identiteta ove zemlje u trenutku kada Severna Makedonija preduzima sve neophodne korake kako bi se kvalifikovala za članstvo u Evropskoj uniji.

Crkva u Kurbinovu oduvek je privlačila pažnju evropskih učenjaka, arhitekata i diplomata. Zasad, ipak, pokrivena skelama spolja i iznutra, još uvek simbolizuje istorijska rivalstva koja su harala Severnom Makedonijom.

Upravo ovde, na obalama Prespanskog jezera, u junu 2018. godine potpisan je sporazum sa Grčkom o kompromisnom imenu bivše jugoslovenske republike.

Promenom imena u Severna Makedonija, zemlja sa oko dva miliona stanovnika okončala je konflikt koji je sabotirao njena nastojanja da postane članica Evropske unije i NATO-a.

Restauracija crkve je privremeno zaustavljena, ali konzervacionisti i lokalne vlasti pokreću novu inicijativu za pokretanje radova u nadi da će time otopliti odnose sa Evropom.

Evropska unija je svejedno nedavno saopštila da odlaže početak pregovora o pristupanju Severne Makedonije bloku, a to će po svoj prilici biti veliki ispit strpljivosti Makedonaca.

Ceo tekst pročitajte u novom broju Njujork tajmsa na srpskom jeziku koji svi čitaoci kao poklon dobijaju uz novi broj Nedeljnika koji je na kioscima od četvrtka, 15. avgusta.

© 2019 The New York Times