Svečana akademija u Kombank dvorani predstavlja centralni događaj proslave Građevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kojom se ove godine obeležava veliki jubilej – 175 godina postojanja, čime je svrstan u red najstarijih visokoobrazovnih ustanova u ovom delu Evrope.


IZJAVA DEKANA
„Najveća vrednost Građevinskog fakulteta su ljudi – generacije nastavnika, saradnika i studenata koje su sagradile ovu tradiciju dugu 175 godina i iznedrile preko 13.500 inženjera građevinarstva i geodezije. Oni su prepoznati po znanju i spremnosti da reše i najsloženije probleme, kako u prestižnim projektnim biroima ili na gradilištima najsloženijih objekata, tako i na najpoznatijim svetskim univerzitetima.

Fakultet je danas posvećen očuvanju kvaliteta nastavnog procesa u uslovima pandemije, inoviranju nastavnih planova u skladu sa razvojem novih materijala i tehnologija, vodeći računa o efikasnosti studija i potrebama novih generacija studenata.

Rad sa mladima je privilegija, ali i velika odgovornost. Zato svi zajedno nastojimo da fakultet ima i vaspitnu ulogu, da studentima usadimo principe akademske čestitosti, ličnog i inženjerskog poštenja.“

Visokoškolska nastava iz oblasti građevinarstva i geodezije, neraskidivo povezana sa Građevinskim fakultetom u Beogradu, traje već 175 godina. Čuvena Indžinirska škola, osnovana 1846. godine pri Liceju u Beogradu, kamen je temeljac i preteča današnjeg Građevinskog fakulteta. Sledili su je Tehničko odjelenije nauka pri Liceju (1853-1863), Tehnički fakultet pri Velikoj školi (1863-1905) i Tehnički fakultet pri Univerzitetu u Beogradu (1905-1948), da bi od 1948. godine Građevinski fakultet postao samostalan, sa dva odseka: građevinarstvo i geodezija.


Tokom njegove istorije na Građevinskom fakultetu predavala su velika imena srpskog graditeljstva, a 24 profesora birano je za članove SANU i drugih inostranih akademija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.