Sukob oko tablica: Evropsku uniju niko više ne zarezuje

0
(beta/AP Photo/Bojan Slavkovic)

Danima je napeto na severu Kosova, piše štampa na nemačkom jeziku, uz konstataciju da to pokazuje kako čili uticaj EU u regionu, piše Dojče vele .

„Silina kojom detalji mogu da eskaliraju pokazuje koliko su Kosovo i Srbija daleko od normalizacije odnosa“, piše švajcarski Noje cirher cajtung o blokadama prelaza ka severu Kosova, jakim snagama policije i neizvesnosti koja od ponedeljka vlada oko novih pravila za automobilske tablice.

Švajcarski list pojašnjava da je u pozadini sukoba to što zvanični Beograd ne priznaje nezavisnost Kosova, pa tako ni simbole, recimo na registarskim oznakama.

„Kako bi se donekle omogućio normalan prekogranični saobraćaj, dve države su 2016, uz briselsko posredovanje, zaključile kompromisni sporazum. Prema njemu bi ulazak u zemlju bio moguć ako se nacionalni grbovi na tablicama prelepe belim nalepnicama. Uz to je postojala mogućnost da se na Kosovu dobiju neutralne registarske oznake sa kojima je takođe moguć ulazak u Srbiju. Slično rešenje postoji u Moldaviji, gde je nedavno bilo napetosti zbog tablica separatističke Republike Pridnjestrovlje“, piše list.

„Doduše, Srbija nikada nije sprovela sporazum. Na Kosovu pak većina vozača odbija neutralne registracije. U praksi to znači da su srpska vozila bez problema mogla da uđu na Kosovo, ali su većini automobila sa Kosova na granici bile potrebne privremene tablice. Vlada u Prištini principom reciprociteta objašnjava odluku da ne produži sporazum iz 2016“, nastavlja se u tekstu ciriških novina.

Dodaje se da je na Kosovu „velika frustracija zbog neravnopravnog tretmana“ i podseća da je bivši premijer Ramuš Haradinaj uveo kaznene carine od sto odsto na srpske proizvode, objašnjavajući to nametima koje kosovski izvoznici imaju u Srbiji. Kako se navodi, potez Prištine bio je tada motivisan kampanjom Beograda usled koje je petnaest država povuklo priznanje Kosova. Ta kampanja se nastavlja posle jednogodišnje pauze, najavljeno je nedavno u Beogradu.

Navodeći da su visoki zvaničnici EU pozvali obe strane da smire strasti, Noje cirher cajtung beleži da „konflikt koji jednako raspiruju obe strane pre svega pokazuje pad uticaja EU na Zapadnom Balkanu“. Jer, sukob je eskalirao par dana nakon posete specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka. Kako zaključuje švajcarski list, Lajčak je i od Vučića i od Kurtija čuo da trenutno nema osnova da se pregovori nastave.