Desetine hiljada demonstranata okupile su se sinoć ispred izraelskog parlamenta (Kneseta) pozivajući na hitne izbore i sporazum sa Hamasom kako bi se osiguralo oslobađanje talaca zatočenih u Gazi.

Policija se sukobila sa demonstrantima ispred rezidencije premijera Izraela Benjamina Netanjahua koristeći vodene topove protiv onih koji su probili policijske ograde.

Izraelski mediji su objavili da je troje ljudi hospitalizovano, a da ih je najmanje devetoro uhapšeno.

Mnogi Izraelci, gnevni što se taoci i dalje drže u Gazi i zbog rata koji traje, optužuju Netanjahua da stavlja političke interese ispred svega drugog.

Oni smatraju da je vlada izgubila kontrolu nad ratom koji traje više od osam meseci i zahtevaju sporazum o okončanju borbe i povratku talaca, konstatuje Asošijeted pres.

Netanjahu poriče optužbe i kaže da vodi računa o najboljim interesima zemlje.

On je u ponedeljak raspustio uticajni ratni kabinet ,čiji je zadatak bio da upravlja ratom u Gazi , nedelju dana pošto je jedan od tri člana Beni Ganc napustio koalicionu vladu.

Ganc se pridružio Netanjahuovoj vladi na početku rata da pokaže nacionalno jedinstvo.

„Došli smo da protestujemo ponovo, 50. put, mi smo ovde, u Tel Avivu, svuda“, rekao je demonstrant Dror Kacman, objasnivši da je cilj oslobađanje od korumpirane vlade koja ne vraća taoce, nespretno vodi rat i odgovorna je za najgori teroristički napad posle Holokausta, kako je rekao, aludirajući na napad Hamasa na jug Izraela 7.oktobra prošle godine.

Veliki antivladini protesti održavaju se svake subote uveče u Izraelu,a sinoćnji protest u Jerusalimu su predvodili isti aktivisti koji su organizovali proteste protiv Netanjahua prošle godine zbog njegovih nastojanja da reformiše pravosudni sistem.

Demonstranti su išli od Kneseta do Netanjahuove privatne rezidencije, noseći izraelske zastave i skandirajući protiv vlade.

„Zbog vas umiremo, nestanite iz naših života“ pisalo je na jednom transparentu na kojem je bila fotografija Netanjahua i krvavi otisci ruku.

Tagovi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.