Stoltenberg: “Dron koji se srušio u Zagrebu nije bio naoružan”

2
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

(Beta) – Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas u Briselu da dosadašnje indicije pokazuju da bespilotna letelica koja se srušila u Zagrebu nije bila naoružana i da se nije radilo o oružanom napadu.

On je tako na konferenciji za novinare demantovao tvrdnje premijera Andreja Plenkovića i ministra odbrane Marija Banožića koji su poslednjih dana tvrdili da je dron sovjetske proizvodnje koji se srušio u Zagrebu u četvrtak, imao eksploziv, odnosno “neku vrstu bombe” koja je eksplodirala.

“Prema saznanjima koja imamo, nije reč o namernom napadu, ali i ovakvi slučajevi su opasni pa smo povećali nadzor”, rekao je Stoltenberg na pitanje o padu bespilotne letelice, prenela je agencija Hina.

On je rekao da istraga još traje, ali da indikacije koje trenutno imaju ne idu u prilog tome da je dron nosio aviobombu ili eksploziv, nego da je bio izviđačke prirode, a kako je dodao, letelica se srušila kada je ostala bez goriva.

Šef NATO-a je dodao da je o svemu razgovarao sa hrvatskim premijerom, a da tek treba da budu razmenjene informacije sa Mađarskom i Rumunijom, kroz čije je vazdušne prostore prošla bespilotna letelica pre nego što se srušila na zelenoj površini kod studentskog doma u gusto naseljenom delu Zagreba.

On je, kako su preneli hrvatski mediji, rekao i da “zbog sve veće količine letelica u vazdušnom prostoru postoji mogućnost za nesreće”.

Stoltengerg je zaklučio da će NATO “reagovati ako to bude potrebno”.

2 KOMENTARA

  1. Nije bio naoruzan, pa zato nije bilo potrebe da ga ruse… Ne znam sta ovom Plenkovicu nije jasno hahaha…

Comments are closed.