Stiže pomoć za ljude koji ne reaguju na vakcine: Dr Rud Dober, potpredsednik kompanije AstraZeneca, ekskluzivno za Nedeljnik, o dugotrajnim antitelima

0
Fotografija: AstraZeneca

Borba protiv pandemije prošle nedelje je dobila još jedno važno oružje, posebno značajno pacijentima koji iz različitih razloga ne mogu da razviju antitela. Kompanija AstraZeneca razvila je koktel “dugotrajnih antitela” koji nudi 83% zaštite tokom šest meseci. Ranije se pokazalo da ova preventivna terapija daje 77% zaštite od simptomatske bolesti nakon tri meseca, u ranijem očitavanju ispitivanja u kasnoj fazi u avgustu, a rezultati su se potom i poboljšali.

Nedeljnik je bio jedan od svega tri medija iz čitavog sveta koji su u petak, samo dan posle predstavljanja rezultata, dobili intervju od dr Ruda Dobera, izvršnog potpredsednika kompanije AstraZeneca i čelnika odeljenja za biofarmaceutski biznis.

Dr Dober je za Nedeljnik govorio o novoj terapiji, pregovorima sa svetskim vladama, uspehu vakcina, poverenju u naučnike, ali i o tome da li se pandemiji napokon nazire kraj.

Ovo je verovatno prvi put da smo u pandemiji čuli za izraz “dugotrajna antitela”. Kako biste opisali njihov efekat?

Ovo je veoma važan trenutak. Svi se slažemo da su vakcine veoma efikasne, ali moramo i da imamo na umu da u svakoj zemlji, uključujući i Srbiju, postoji deo pacijenata koji su imunosuprimirani, koji ne mogu da razviju sopstveni imunološki odgovor. Recimo, to su pacijenti na hemioterapiji, oni koji primaju imunosupresivnu terapiju. Samo u Srbiji postoji 35.000 pacijenata koji ne mogu da imaju imunološki odgovor, jer koriste imunosupresive. A mi smo uspeli da dokažemo da ovaj koktel dugotrajnih antitela može da spreči kovid kod 83 odsto pacijenata.

Najbolja stvar je što nam dosadašnja ispitivanja potvrđuju da antitela štite šest meseci, ali imamo razloga da verujemo da će se, kada se nastave ispitivanja, to produžiti na devet do 12 meseci

Ovo je prvi put da je koktel antitela pokazao takve rezultate. Povrh toga, a što je veoma važno u borbi protiv kovida, ako imate na umu koji broj pacijenata je razvio ozbiljne simptome kovida, koji uključuju odlazak u bolnicu, pa i smrt, u istraživanjima nismo imali nijedan takav slučaj kod pacijenata koji su dobili ovaj tretman. Dakle, ovaj tretman je veoma efikasan ne samo za simptomatski, već i za teške oblike kovida.

Najbolja stvar je što nam dosadašnja ispitivanja potvrđuju da antitela štite šest meseci, ali imamo razloga da verujemo da će se, kada se nastave ispitivanja, to produžiti na devet do 12 meseci.

Dakle, to je jedna vakcina koja vas potencijalno štiti godinu dana.

Ko su konkretno pacijenti kojima će ovaj lek biti namenjen?

Oni sa leukemijom, pacijenti sa transplantancijom organa. Znate, organizam uvek želi da odbaci novi organ, pa pacijenti koji su prošli kroz transplantaciju dobijaju relativno jake doze imunosupresiva. Posledica je što ti pacijenti onda ne reaguju na vakcine. Još jedna važna kategorija su pacijenti koji su na dijalizi, i koji takođe imaju slabiji imunosistem i koji su podložni kovidu-19. Tu su, na kraju, i pacijenti koji imaju artritis i multiplu sklerozu.

Jedna od najvećih razlika u odnosu na zaštitu vakcinama je da antitela koja se steknu vakcinama mogu da nestanu posle određenog vremena, dok to sa ovom terapijom nije slučaj? Da li to znači da će u budućnosti i šira populacija radije želeti da prima ova dugotrajna antitela nego vakcine?

Mislim da se to neće desiti. Ovaj koktel antitela, da potcrtam, razvijen je za prevenciju, za ljude koji ne mogu da razviju antitela. Ali vakcine ostaju i ostaće najvažnije oružje za zaštitu svetske populacije. Jedan od razloga je što je vrlo teško proizvesti ovaj lek, mnogo teže nego vakcinu. Uspeli smo dosad da proizvedemo dve milijarde doza vakcina, što bi bilo nemoguće kada je reč o ovom koktelu. Koktel antitela namenjen je ljudima koji su u visokom riziku od teških oblika kovida-19 i koji su imunokompromitovani.

EPA-EFE/RUNGROJ YONGRIT

Kako su na istraživanje i na očekivanja od dugotrajnih antitela uticali novi sojevi koronavirusa, poput delte ili delta plus soja?

Ispitivanja smo vršili u trenutku kada je delta soj koronavirusa bio uveliko prisutan. Znamo da ovaj koktel jako dobro štiti protiv delta soja. Ne možemo da predvidimo šta će se dešavati u budućnosti, ali u ovom trenutku možemo da kažemo da su antitela veoma efikasna protiv svih postojećih varijanti.

Koje su glavne razlike ove terapije u odnosu na lekove o kojima često čujemo, i koji se uzimaju oralno?

Mi smo prva kompanija koja može da tvrdi da imamo rešenja i za prevenciju i za lečenje. Naravno, regulatori treba da nam daju dozvolu, što očekujemo da će se uskoro dogoditi. U isto vreme, mi smo jedini koji su razvili tretman dugotrajnim antitelima, sa minimum šest meseci zaštite. Kada je reč o lekovima koji se uzimaju oralno, nismo videli nikakve podatke koji svedoče o tome da oni mogu da se koriste i za prevenciju.

Kada možemo da očekujemo da će se lek pojaviti na tržištu?

Postoji dosta interesovanja. Dobra vest je da smo u Sjedinjenim Državama već podneli zahtev za dobijanje dozvole za hitnu primenu, i očekujemo da ćemo dobiti to odobrenje u narednih nekoliko nedelja. Takođe smo podneli zahteve regulatorima u Ujedinjenom Kraljevstvu, Evropskoj uniji i drugim državama širom sveta. Početkom prošle nedelje smo dobili vest da je Bahrein već odobrio primenu našeg leka. Očekujemo još takvih vesti u narednih nekoliko sedmica. U isto vreme smo već u razgovorima sa vladama različitih zemalja koje će naručivati ovaj koktel. To je veoma važno, jer je broj doza koje ćemo moći da proizvedemo u 2022. ograničen. On se meri u milionima, a ne u milijardama, kao kada je reč o vakcinama.

Ispitivanja smo vršili u trenutku kada je delta soj koronavirusa bio uveliko prisutan. Znamo da ovaj koktel jako dobro štiti protiv delta soja

Što se tiče proizvodnje, da li ćete sarađivati i sa nekim drugim kućama?

Sam proces proizvodnje je veoma kompleksan. Proizvodnja antitela nije laka. To nije kao vakcina, ponavljam. Zato ćemo i sarađivati sa vrlo uglednim kompanijama i proizvođačima.

Kada govorite o tome da ceo proces nije jednostavan, to se verovatno odražava i na cenu. U nekim novinskim izveštajima stajalo je da bi ovakav koktel mogao da košta i hiljadu dolara. Da li će to biti slučaj?

Verovatno znate za naše obećanje kada je reč o vakcinama. Već smo isporučili više od dve milijarde doza širom sveta, a da nismo imali nikakav profit. Ali za ovaj tretman je rečeno da će biti komercijalan. U isto vreme, želimo da on bude dostupan i prijemčiv svim pacijentima kojima treba. Obratićemo pažnju na ekonomske uslove i kupovnu moć u različitim zemljama, pa će ovaj tretman u nekim državama koštati više, u nekima manje. Već smo u aktivnim pregovorima sa različitim vladama, a američka vlada je već naručila 700.000 doza i to ćemo im isporučiti kada dobijemo dozvolu za hitnu primenu.

Ako imamo u vidu i ovaj novi koktel za prevenciju, i vakcine, i različite terapije na tržištu, da li možemo da kažemo da se kraj pandemije polako bliži? Koja je uloga, a kakva su očekivanja vas u kompaniji AstraZeneca?

Pre svega, nisam političar i nemam kristalnu kuglu. Sve je jasnije da će kovid ostati sa nama. Videli ste i šta se dešava u različitim zemljama Evrope i sveta sa novim talasom. To znači da ćemo morati da radimo sve da se postaramo da čitav svet bude vakcinisan. Vakcine su nam prva odbrana.

Moramo da budemo i na oprezu. Delta soj je veoma zarazan, i možemo samo da se nadamo da se neće pojaviti neki novi sojevi. Zato ne bih mogao da kažem da će se sve ovo brzo završiti. Sve što kažem je da treba da nam verujete da radimo sve da svetu obezbedimo i efikasne vakcine i lekove za prevenciju i lečenje.

AstraZeneca je u celoj priči od početka, sa jednim enormnim naporom. Mi smo drugi najveći proizvođač vakcina, a najvažnije je što smo dosad uspeli da spasemo najmanje milion ljudskih života, dok više od pet miliona ljudi zahvaljujući našoj vakcini nije moralo da ide u bolnicu. Naše vakcine uglavnom se nalaze u siromašnijim zemljama, što je odraz našeg obećanja da će vakcina biti dostupna širom sveta. Nastavićemo tim putem. Ponosni smo i na ova poslednja istraživanja, ali i na činjenicu da na hiljade naših zaposlenih svakodnevno vredno radi da pomogne svetu. Ponosan sam na sve njih.