Preventivni pregledi su najvažniji korak u borbi protiv raka dojke jer ukoliko je otkriven na vreme, izlečiv je u 90 odsto slučajeva. Karcinom dojke je i najčešći zloćudni tumor kod žena u Srbiji, pa jedan takav pregled, može da sačuva život. Na neka od najvažnijih pitanja o dijagnostikovanju i lečenju za Nedeljnik su odgovarali najveći stručnjaci za ovu oblast u zemlji, sa Klinike za onkološku hirurgiju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, dr Srđan Nikolić i dr Nada Santrač, specijalisti opšte hirurgije i dr Vladimir Jokić, specijalizant opšte hirurgije.

Šta žene ne znaju o raku dojke (a misle da znaju), koje su najčešće zablude i greške priikom kontrole i tokom postupka potencijalnog otkrivanja karcinoma dojke na vreme?

Svakodnevnim radom na našem institutu, naročito radom u ambulantama za prve preglede i kontrolne preglede, moje kolege i ja se susrećemo sa identičnim situacijama. Najčešće nam dolaze uplašene pacijentkinje koje su same napipale tvrdinu u dojci. Nakon našeg pregleda i razgovora o daljem sprovođenju dijagnostičkih postupaka  u cilju lečenja većina pacijentkinja dobija poverenje u naš tim i pristaje na započinjanje lečenja. Problem nam nekada nastaje kada se pacijentkinje sa tumorom u dojci ne jave najpre u specijalizovanu ustanovu i stručnom kadru nego pribegavaju informisanju sa internet mreže. Tu dobijaju površne i netačne  informacije ili sa druge strane opisane teške forme bolesti kada su jako uplašene gde posledično dolazi do odlaganja ili nepristajanja na blagovremeno  započinjanje lečenja. Mi im uvek napominjemo da je internet mreža vrlo korisna stvar, čak im i savetujemo neke dobre programe i vodiče, dok sa druge strane imaju prikazane pogrešne vidove lečenja.

Takođe, pacijentkinje nekada ne prihvataju stanje u kome se nalaze, ne veruju lekarima, navodeći da se one „dobro osećaju“,“da ih to ne boli“, „da nema potrebe da se redovno podvrgavaju mamografskim snimanjima zbog zračenja“, „ne žele na hemoterapiju jer im opada kosa“, „žele da se tumor smanji upotrebom alternativne medicine“. 

Ovo su samo neke od izgvorenih rečenica koje čujemo u ambulanti. Nakon toga maksimalno se trudimo i posvećujemo vreme da objasnimo trenutno stanje i upoznajemo pacijente sa planom lečenja, često to traje i dva puta duže od predviđenog vremena koje imamo po pacijentu, ali nakon dobijanja njihovog poverenja u naš veliki tim, sve ima smisla.

Šta podrazumeva „odlazak kod lekara“ ne vreme u slučaju prevencije raka dojke i da li postoje neki „prvi simptomi“ koji mogu da upozore da se nešto dešava?

Pre odlaska kod lekara na preventivne preglede važno je istaknuti samopregled dojki kao važan faktor otkrivanja tumora u dojci.

Ženama je savetovano da rade ovaj bitni pregled na mesečnom nivou u cilju otkrivanja tumora. Često se, baš ovim putem, otkrije tumor što kasnije ženu navodi da potraži savet lekara. Prvi simptomi su najčeće napipavanje tvrdine u dojci, promena na koži dojke. Neretko je to promena u predelu bradavice, izmenjena bradavica, krasta koja ne zarasta u predelu bradavice. Nekada žena napipa uvećanu žlezdu u pazuhu ili vratu.

Dalje preko sistema primarne zdravstvene zaštite sprovođenje redovnih kontrola kod ginekologa,  ultrazvučni i mamografski pregled dojki prema programu skrininga.

Koliko su terapije u lečenju karcinoma dojke napredovale i gde je na svetskoj mapi inovativnih terapija Srbija?

Svakodnevnim izučavanjem, i dobijanjem velikog broja informacija o karcinomu dojke kao i sprovedenim istraživanjima, lečenje je dosta napredovalo. Samo učinjena hirurgija u lečenju retko predstavlja jedini modalitet lečenja. Danas se u lečenju široko primenjuje hemio i radioterapija u kombinaciji sa hirurgijom, što daje odlične rezultate. Generalno veliki pomak u lečenju karcinoma predstavlja ciljana terpija; ispitivanje genoma i molekularnog statusa.

Lečenje u Srbiji se odvija po svim priznatim protokolima koji se koriste  u drugim zemljama uz svakodnevnu težnju da se omogući što veći broj novih lekova.

Govori se o pregledima koje žene mogu same da urade kod kuće, mamografiji, najčešće, ali da li je to dovoljna, koji su sve pregledi važni?

Najpre gore napomenuti samopregled dojki. Zatim gledanje dojki u ogledalu u cilju otkrivanja izmenjene kože dojki, asimetrije u bradavicama i areolama, uvučena bradavica, deformitet u bilo kom delu dojke. Sa druge strane bilo koja neprijatna i neočekivana senzacija u dojkama navode ženu da se jave lekaru.

Po postavljanu sumnje na tumor u dojci, nakon kliničkog pregleda, lekar mladim ženama najčeće indikuje ultrazvučni pregled dojki i okolnih limfnih žlezda. Ženama u 40-tim i 50-tim godinama  preporučena je mamografija kao i kod sumnjivih tumora viđenih ultrazvučnim pregledom. Danas je široko primenjivana nuklearna magnetna rezonanca dojki u svim situacijama kada nema dovoljno podataka ultrazvučnim i mamografskim pregledom, naročito kod mladih žena i u planiranju rekonstruktivnih procedura.

Anđelina Džoli priznala je da se podvrgla dvostrukoj mastektomiji kako bi otklonila rizik da oboli od raka dojke ili jajnika. Analizama DNK je utvrđeno da glumica nosi mutirani gen BRCA1. Zašto su važni BRCA testovi?

Dobro je poznata priča poznate glumice.

BRCA 1 i BRCA 2 su geni čije su mutacije odgovorne za jedan deo naslednih karcinoma dojke i/ili jajnika. Gensko testiranje se primenjuje kod osoba sa rizikom, a individualni rizik se procenjuje u Genskom savetovalištu koje postoji u sklopu Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije. Gensko testiranje se npr. izvodi kod osoba kod kojih se tumor javlja kod dva ili više bliskih srodnika (majka, sestra), kod onih koji imaju ranu pojavu karcinoma dojke kod bliskih srodnika (pre 50-te godine života), kod osoba kod kojih postoji istorija tumora dojke u više od jedne generacije bliskih srodnika, tumori u obe dojke ili tumor jajnika kod jednog ili više bliskih srodnika, kao i u još nekim specifičnim situacijama.  Svi rezultati genskog testiranja se detaljno objasne testiranoj osobi i predoče se rizici za oboljevanje.

Žene kod kojih je otkrivena mutacija imaju dve opcije: ili da se podvrgnu redovnim-češće nego uobičajenim pregledima dojki ili da se podvrgnu preventivnim operacijama dojki i jajnika. O opcijama odlučuje sama žena nakon razgovora sa stručnjacima u Genskom savetovalištu i hirurgom.

*U borbi protiv raka dojke žene nisu same, zajedno, kako uz podršku svojih najbližih, tako i uz podršku svojih omiljenih brendova, mogu da iz ove borbe izađu kao pobednice snažnije više nego ikada.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.