Srpski turisti mogu u Grčku preko Bugarske: Ponovo gužve na granici, nasumična testiranja na koronu, čeka se objašnjenje grčkih vlasti…

0
Foto: Profimedia / ilustracija

Kasno sinoć, posle celodnevnih pregovora, otvoreno je Bugarska granica sa Grčkom za srpske turiste. Prva grupa turista već je sinoć prešla granicu i jutros stigla u letovališta, a već od ranog jutra zapažene su nove gužve na graničnom prelazu “Promahonas”.

Vozila stoje u dugom redu još od ranog jutra, a policija je saopštila da čini sve što je u njenoj moći kako bi smanjila gužvu na ovom graničnom prelazu. Nadležni organi predviđaju da će gužve na graničnom prelazu Promahonas potrajati čitave nedelje, kao i da će najverovatnije biti još veće tokom vikenda.

Timovi Nacionalne zdravstvene organizacije uzimaju podatke od putnika sa ovog graničnog prelaza, dok neke među njima testiraju na koronavirus.

Više od 50 automobila sa oko 200 srpskih građana bilo je sprečeno da pređe bugarsko-grčku granicu, zbog iznenadne odluke Vlade Grčke da mora da prati preporuke EU o otvaranju granica sa trećim zemljama od 1. jula, uprkos ranijem dogovoru grčke i srpske strane o obostranom otvaranju granica.

Odabir putnika za testiranje vrši se nasumnično, a one osobe za koje se pokaže da su pozitivne na koronavirus moraće da provedu dve nedelje u karantinu, u skladu sa zdravstvenim protokolima.

Nekoliko minuta pre 23 časa sinoć Grčka je dozvolila prolaz srpskim turistima, tako da su oni svoj put nastavili bez problema. 

Na osnovu usmene instrukcije grčke vlade, od sinoć u 23 sata omogućen je nesmetan ulazak građana Srbije u Grčku, i to samo preko graničnog prelaza “Promahonas” između Grčke i Bugarske, izjavio je za N1 ambasador Srbije u Atini Dušan Spasojević.

Spasojević je podsetio da je grčka vlada donela odluku da počev od 15. juna omogući ulazak u zemlju turistima iz Bugarske, Rumunije i Srbije, te da je granični prelaz “Promahonas”, kao što je i bilo najavljeno, otvoren sinoć u 23 sata po lokalnom vremenu.

“Na osnovu usmene isnstrukcije vlade u Atini, srpski turisti ulaze nesmetano od 23 sata. Veliki su redovi, veliki broj ljudi iz Srbije, Rumunije i Bugarske se uputio ka Grčkoj, i zasad srpski turisti nesmeteno ulaze bez testiranja i obaveznog karantina. Vrše se samo nasumični testovi slučajnim uzorkom”, kazao je Spasojević.

Podsetio je i da je Severna Makedonija dozvolila tranzit srpskim turistima preko svoje teritorije, ali da je i dalje velika nepoznanica zašto grčke vlasti nisu omogućile ulazak našim državljanima preko graničnog prelaza “Evzoni”.

Spasojević je poručio da Srbija čini sve da se otvori granični prelaz “Evzoni”, kao i da se omogući ulazak turista iz Srbije preko aerodroma u Solunu i Atini.

Kako je rekao, očekuje se da vlada u Atini uskoro u službenom glasniku objavi formalnu odluku o dozvoli za ulazak turista iz Srbije, a do tada je na snazi usmena instrukcija koja važi isključivo za granični prelaz “Promahonas”.

“U ovom trenutku čekamo formalnu odluku i njeno objavljivanje u službenom glasniku. Do tada ne možemo biti sigurni do kada će biti na snazi usmena isntrukcija. Svim našim građanima bih preporučio uzdržanost i da prate vesti i šta će objavljivati naša ambasada i Ministarstvo spoljnih poslova. Kad dobijemo pisanu odluku i ona bude objavljena, onda ću moći sa potpunom sigurnošću da kažem da mogu da krenu i nesmetano uđu u Grčku”, rekao je Spasojević.

Naglasio je da je o tome razgovarao sa više grčkih ministara i da je dobio čvrste garancije da će formalna odluka biti doneta brzo.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije YUTA Aleksandar Seničić rekao je su zbog jučerašnje situacije zaustavljeni planirani polasci autobusa za Grčku. 

Ta putovanja će biti realizovana od trenutka kad se dobijan zvaničan papir iz Grčke da srpski turisti mogu ući u tu zemlju preko Bugarske, navodi Seničić.

Očekuje se, kaže, da papir stigne do podneva. To znači da će putnici, ukoliko budu želeli, verovatno autobusima krenuti večeras ili sutra ujutru.

Prema njegovim rečima, prevoz će biti organizovan kako je i ranije planirano – Bugarska je tranzitna ruta broj 1.

“Agencije su u teškoj situaciji, bili smo i ranije u teškoj situaciji jer su teško objašnjavali putnicima šta je sve izmenjeno. Velika zahvalnost putnicima što su ostali sa nama i uzeli zamenska putovanja. Neće biti izmena, neće biti penala, ni mi ni putnici nismo krivi”, ističe Seničić.

Zvanično objašnjenje iz Atine o zatvaranju granice, koje su srpske vlasti zatražile, još uvek nije stiglo, a pretpostavlja se da je ta odluka koja je juče doneta i odmah stupila na snagu, u vezi sa povećanim brojem novozaraženih u Srbiji. Jedini zvanični trag o ovoj odluci dobila je YUTA od Turističke organizacije Grčka, a u kojoj se navodi da odluka ima veze sa regulativama EU.