Ako krenete u Grčku, možete biti testirani na koronavirus: “Ukoliko je jedan član porodice pozitivan, a drugi zdravi, ostali moraju da se vrate kući…”

0
Beta - AP Photo/Yorgos Karahalis

Grčka je otvorila svoju granicu za ulazak turista iz Srbije. Zvanična odluka još uvek nije objavljena, ali prolazak preko grčko-bugarske granice odvija se neometano. Na grčkoj granici vrši se nasumično testiranje na koronavirus, piše RTS.

Državljani Srbije mogu da uđu u Grčku nakon odluke Atine da dozvoli ulazak naših turista u tu zemlju preko Bugarske. Iako grčki graničari još nisu dobili zvaničnu odluku, prolazak turista iz Srbije teče neometano.

Međutim, na grčko-bugarskoj granici stvorile su se kilometarske kolone a razlog je višesatno čekanje zbog detaljne i spore procedure koja čeka sve turiste.

Tu proceduru prošao je novinar SAT-a Mladen Alvirović, koji je sa svojom TV ekipom prešao granicu i nastavio snimanje patrole do Tasosa.

Sa svojim pratiocima na Fejsbuku podelio je detalje procedure, uz poruku turistima da budu vrlo strpljivi.

Prilikom predaje pasoša, graničari u listu ručno upisuju sve podatke putnika – ime i prezime, kontakt telefon, imejl, kao i tačnu adresu boravka u Grčkoj, preneo je Alvirović. 

Osim popunjavanja upitnika, turiste čeka i testiranje na koronavirus. Ekipe epidemiologa ne testiraju svakog, već se nasumično bira čiji će bris biti uzet. 

Onaj kome bude uzet bris, nastavlja planirani put. Ukoliko rezultat bude pozitivan – grčke vlasti na osnovu kontakta ostavljenog na granici, dolaze po zaraženog i odvode ga u karantin u Grčkoj.

Ukoliko je jedan član porodice pozitivan, a drugi zdravi, ostali moraju da se vrate kući u zemlju iako nemaju pozitivan rezultat i nisu testirani, objasnio je Alvirović, prenosu RTS.

Ista je procedura i na ulasku u Bugarsku – putnici popunjavaju upitnik i vrši se nasumično testiranje na kovid-19.