Prva grupa turista ušla u Grčku, na granici se popunjava upitnik, neke putnike testiraju na koronu…

0
Foto: Profimedia / Ilustracija

Prva grupa srpskih turista ušla je u Grčku pošto je kasno sinoć Vlada te zemlje dozvolila prelazak bugarsko grčke granice za državljane Srbije. Danas se očekuje i konačna odluka o daljem ulasku naših građana u Grčku preko Bugarske. Tokom večeri ili sutra put Grčke krenuće i autobusi kojima je juče bio otkazan polazak.

Više od 50 automobila sa oko 200 srpskih građana bilo je sprečeno da pređe bugarsko-grčku granicu, zbog iznenadne odluke Vlade Grčke da mora da prati preporuke EU o otvaranju granica sa trećim zemljama od 1. jula, uprkos ranijem dogovoru grčke i srpske strane o obostranom otvaranju granica.

Nekoliko minuta pre 23.00 sinoć Grčka je dozvolila prolaz srpskim turistima, tako da su oni svoj put nastavili bez problema. 

Novinar Mladen Alvirović, koji je sa ekipom emisije SAT krenuo u patrolu do Tasosa, preko Bugarske, bio je blokiran na prelazu Kulata–Promahones, javio je RTS.

Sada je, kako kaže, prolazak srpskih turista preko graničnog prelaza neometan iako grčki graničari još uvek nisu dobili zvaničan dopis da je prethodna odluka suspendovana.

Očekuje se da zvanična odluka stigne tokom prepodneva.

Na grčko-bugarskoj granici trenutno je desetak automobila sa srpskim tablicama koji čekaju prelaz.

U ovom trenutku sve je u najboljem redu, javlja Mladen Alvirović. 

Da bi turisti stigli na grčko-bugarsku granicu, moraju prvo da prođu srpsko-bugarski granični prelaz Gradina–Kalotina.

Na tom prelazu trenutno nema gužve, a RTS javlja da vozila prolaze bez problema.

Kada pređu Gradinu, državljani koji žele da uđu u Bugarsku moraju da popune upitnik u kome navode puno ime i prezime i mesto gde putuju. Informacije se ostavljaju vlastima kako bi se sa putnicima lakše stupilo u kontakt ukoliko bude potrebno.

Dodaje se i da će putnici nasumice biti testirani na virus COVID-19, a ukoliko se ispostavi da je putnik zaražen biće upućen u 14-dnevni karantin. 

Zbog potpuno konfuzne situacije juče, noćas se preko Gradine oko 20 vozila sa srpskim tablicama vratilo u zemlju.

Direktor Jute Aleksandar Seničić rekao je za RTS da su zbog jučerašnje situacije zaustavljeni planirani polasci autobusa za Grčku. 

Ta putovanja će biti realizovana od trenutka kad se dobijan zvaničan papir iz Grčke da srpski turisti mogu ući u tu zemlju preko Bugarske, navodi Seničić.

Očekuje se, kaže, da papir stigne do podneva. To znači da će putnici, ukoliko budu želeli, verovatno autobusima krenuti večeras ili sutra ujutru.

Prema njegovim rečima, prevoz će biti organizovan kako je i ranije planirano – Bugarska je tranzitna ruta broj 1.

“Agencije su u teškoj situaciji, bili smo i ranije u teškoj situaciji jer su teško objašnjavali putnicima šta je sve izmenjeno. Velika zahvalnost putnicima što su ostali sa nama i uzeli zamenska putovanja. Neće biti izmena, neće biti penala, ni mi ni putnici nismo krivi”, ističe Seničić.