Srpska NBA “čet grupa” će eksplodirati nakon što je Jokić proglašen za najboljeg igrača NBA lige: “Tako je svaki put kad neko pruži dobru partiju…”

0

Kada je Nikla Jokić proglašen za MVP igrača NBA lige, jedna čet grupi je verovatno “eksplodirala” od poruka, čestitki, šala, “emodžijia”, pa čak i nekih “trash-talk” poruka.

“Tako je svaki put kada neko od naših pruži dobru partiju“, rekao je bek Atlante Bogdan Bogdanović, jedan od šest aktivnih srpskih igrača koji trenutno nastupaju u NBA ligi.

Dakle, mogli bismo samo da zamislimo broj poruka nakon najave, a potom i zvaničnog proglašenja da je centar Denver Nagetsa Nikola Jokić MVP, prvi Srbin kome je to pošlo za rukom.

„Mislim da to nije očekivao“, rekao je Bogdanović.

„Možete da ga pitate. Ali način na koji je igrao u Srbiji kod kuće, bio je dete koje se šalilo igrajući košarku. Mislim da je sve spojio: veštinu, taj talenat da može da baci neke pasove bez pogleda i lude pasove koje nikada niste videli… On je drugačiji. Definitivno se popeo na sledeći nivo i mislim da to niko nije očekivao. Ova nagrada je motivacija za klince u Srbiji. On je jedan od najvećih primera da nije važno koliko ste visoko rangirani i nije važno kada počnete da igrate košarku. Sve je, zapravo, svejedno. Samo treba i dalje raditi i raditi po svom”, rekao je Bogdanović, a prenosi portal NBA.com.

Jokić je to sigurno učinio, uprkos tome što je više puta izrazio da mu eventualna nagrada ne bi mnogo toga promenila.

“Mogu samo da kažem da mislim da je ova sezona verovatno najbolja sezona koju sam imao u životu”, rekao je Jokić još u maju.

„Tim igra dobro, igramo dobro celu sezonu. Imali smo uspona i padova, ali uglavnom idemo u dobrom pravcu. Ako se bude dogodilo da budem MVP, dogodiće se…”, rekao je Jokić.

Zahvaljujući istorijskoj sezoni, Jokić je MVP nagradu apsolutno zaslužio.

Prosečno je postizao 26,4 poena, 10,8 skokova i 8,3 asistencije po meču. Najbolja sezona u karijeri kada je reč o skokovima i asistencijama, Procenat uspešnosti iz igre 56,6 odsto.

Bio je lider i pre povrede Džamala Mareja, a predvodio je tim i kada su sa terena, u različitim periodima, a često i svi u isto vreme, kao sada, odsustvovali Marej, Vil Barton i Pi Džej Dozijer.

Ništa od toga nije zaustavilo, pa čak ni usporilo Jokića. Postao je prvi MVP još od Kobija Brajanta i sezone 2007-08. koji je nastupao u svakoj utakmici u sezoni.

Centar Dalas Maveriksa Boban Marjanović nije se složio sa Bogdanovićevom procenom da niko nije pomislio da će Jokić biti na ovom nivou.

Marjanović i Jokić su se prvi put sreli kada je zvezda Nagetsa bila tinejdžer, kao saigrači u Mega Leksu.

„Nikola je super momak. Poznajem ga od Mege. Ja sam igrao peticu, on je igrao četvorku. Sve te veštine koje sada prikazuje je prikazivao i u Srbiji. Bio je zaista dobar. Sav potencijal koji je pokazao – asistencije, pokret, mozak bilo je poput onoga što on trenutno radi u Denveru. Neverovatan je i znam da sad svi kažu: ’Znao sam da će jednog dana biti neko.’ Ali sam ja zaista sam to znao, jer zaista znate kako Nikola razmišlja, kako igra, kako donosi sjajne odluke u pravom momentu”, rekao je Marjanović.

“A on je moj prijatelj. Tako sam ponosan na njega. Sigurno bi mnogo značilo za Srbiju. To mnogo znači mojoj zemlji, ali mnogo i meni lično. Nikola je moj prijatelj, jedan od mojih najbližih prijatelja. Ne razgovaramo svaki dan, ali smo vrlo često na mreži. Srbija ima MVP igrača”, rekao je Marjanović.

Bogdanović se složio i predvideo da će čet grupa – koje takođe uključuje Nemanju Bjelicu, Alekseja Pokuševskog i Alena Smailagića – biti najavom od utorka biti vrlo aktivna, odnosno, da će eksplodirati.

Srpski predstavnici u NBA ligi su grupu formirali grupno tokom pandemije kovid-19, kako bi ostali u kontaktu i informisali se o svim protokolima.

„Dakle, da, svi navijamo za njega“, rekao je Bogdanović, uoči najva da bi Jokić mogao da postane MVP lige.

„Radio je svoj posao. Naš je da osiguramo da čuju naše mišljenje o MVP-u. To bi sigurno značilo mnogo za našu zemlju, prvi put ikada. To je stvarno nešto posebno. Ove godine je uradio puno toga. Dokazao je da je ove sezone imao MVP godinu”, rekao je Bogdanović.

NBA družina iz Srbije se sastane nekoliko puta tokom sezone kada im se pruži prilika za druženje. Bogdanović je rekao kako su tu i ostali članovi porodica.

“Kuvaju nam malo domaće hrane, nešto lepo, tako da nas ne hvata nostalgija”, rekao je Bogdanović.

Jokić je ligi doneo prepoznatljiv “ukus Srbije”.

„Njegova mentalna priprema da igra kako treba i kako je zamislio u svakom trenutku je impresivna“, rekao je Marjanović.

“Mislim da je to faktor zbog kog je MVP. Oduvek sam očekivao da će biti sjajan”, rekao je Marjnaović.