Solidarnost, dobročinstvo i empatija da bismo se ovog vremena sećali kao vremena kada smo se dokazali kao ljudi

  0
  Foto: BETAPHOTO/EMIL VAS

  Intervju: Ana Košel, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac

  Koalicija za dobročinstvo uputila je predlog mera Savetu za filantropiju, čiji je član i kojim predsedava predsednica Vlade, Ana Brnabić kako bi se povećale donacije tokom vanrednog stanja. Ana Košel, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac, koja predvodi Koaliciju za dobročinstvo, govori o izazovima sa kojima se dobročinstvo susreće u ovim teškim trenucima, mogućnostima da se ti izazovi prevaziđu, i filantropskom duhu koji naša nacija neguje dugi niz godina. 

  Cilj vašeg predloga mera je da se olakša rad neprofitnih organizacija i omoguće olakšice prilikom doniranja. Sa kojim problemima ste se susretali i da li očekujete da će se rešiti?

  Problemi sa kojima smo se susretali u filantropskim aktivnostima i pre proglašenja vanrednog stanja, sada se mogu rešiti merama koje smo predložili, a nadamo se da će one, nakon prevazilaženja ove teške situacije, biti usvojene i kao redovna praksa. Donatori ne smeju biti opterećeni porezom zato što su se opredelili da pomognu kada je pomoć neophodna. Jedan od predloga mera koje smo uputili Savetu za filantropiju je privremeno ukidanje PDV-a na donacije hrane i uspostavljanje fonda za povraćaj PDV-a neprofitnim organizacijama, u skladu sa modelima koji postoje u pojedinim zemljama Evropske unije.

  Da li ste na upućene mere dobili odgovore od nadležnih organa?

  Vlada je u svoje mere uvrstila meru privremenog ukidanja PDV-a na donacije ali samo na donacije kompanija i samo na robu koju sami proizvode ili koju prodaju. Uputili smo poziv da se mera proširi i na neprofitne organizacije i kao primaoce i kao davaoce donacije. Nakon upućenih mera vrlo brzo je stigao odgovor Narodne banke Srbije koji se odnosi na dve od predloženih mera, a pre svega na ukidanje bankarskih provizija na uplate donacija putem bankovnih računa tokom vanrednog stanja. Za sada se ova mera odnosi na provizije za uplate i prenos sredstava na namenske račune RS i NBS. Odmah smo uputili novu molbu u kojoj tražimo da i neprofitne organizacije budu obuhvaćene ovim merama.

  Prema predlogu Narodne banke i članova Koalicije za dobročinstvo, nadamo se brzom formiranju evidencije neprofitnih organizacija koje prikupljaju donacije za borbu protiv pandemije korona virusa. Ako se to ostvari, stvara se uslov za oslobađanje donacija bankarskih provizija, što će uticati na povećanje  broja donacija. Mnoge kompanije i građani se opredeljuju da doniraju sredstva i robu putem neprofitnih organizacija i mišljenja smo da im i ta mogućnost da lakše i sa manje troškova pomognu, ne sme biti uskraćena.

  Koalicija takođe predlaže da se kompanije svakodnevno informišu kako i na koji način mogu da se oslobode plaćanja dela poreza na dobit pravnih lica ukoliko usmere donacije za humanitarnu pomoć, odnosno otklanjanje posledica nastalih u slučaju vanredne situacije. To mogu da urade uz pomoć Uputstva za ostvarivanje poreskih olakšica za donatore koji je objavljen prošle godine u sardnji Poreske uprave i Koalicije za dobročinstvo i na inicijativu Saveta za filantropiju.

  Kako vam za sada izgleda odgovor na pandemiju u vašem domenu?

  U ovakvoj situaciji, vrlo je bitno da svi sektori rade efikasno i koordinisano, pa je jedna od mera koje je Koalicija preporučila i formiranje radnog tela pri Savetu za filantropiju, koje bi bilo zaduženo za svakodnevnu komunikaciju sa civilnim društvom. Uz sve mere koje smo uputili Vladi i Savetu, priložili smo i molbu u kojoj smo zatražili da neprofitne organizacije budu obuhvaćene merama, jer nevladine organizacije u ovakvom momentu zaista predstavljaju najefikasniju sponu između donatora i građana i institucija kojima je pomoć najpotrebnija.

  Kako funkcioniše rad članica Koalicije za dobročinstvo i  drugih neprofitnih organizacija za vreme vanrednog stanja?                                                            

  U vrlo teškoj situaciji u kojoj smo svi zajedno, svi resursi Koalicije za dobročinstvo usmereni su na konkretne akcije sa ciljem ublažavanja posledica ove krize, i pružanja podrške građanima i državi. Iako svaka od članica ima svoje polje delovanja, svi imamo jedan cilj – da pokažemo da ujedinjeni možemo da utičemo na promene u zajednici i u najtežim okolnostima kako bi građanima bilo bolje, i sada i kada se pandemija okonča.

  Sve neprofitne organizacije u Srbiji imaju jaku mrežu motivisanih ljudi, koji u svakom mestu rade na terenu i pomažu najugroženijima, a priključuje im se sve veći broj volontera. Zato smo među neophodnim merama naveli kao značajnu, obezbeđivanje dozvola za kretanje zaposlenima u neprofitnim organizacijama, da bi se u svakom trenutku stiglo do  građana kojima je pomoć potrebna.

  Istakla bih da je Srpski filantropski forum, jedna od članica Koalicije, u dosadašnjoj akciji podrške borbi protiv korona virusa prikupio više od milion evra, uz podršku 23 kompanije. Među donatorima koji su prvi odgovorili na potrebe građana i institucija nalaze se članice Srpskog filantropskog foruma, pojedinci i druge kompanije koje čine širu filantropsku zajednicu. Srpski filantropski forum je u svakodnevnom kontaktu sa nadležnim institucijama, donatorima, kao i sa svim udruženjima osoba sa invaliditetom, kao jednoj od najosetljivijih kategorija građana u ovom momentu.  

  Da li znate kolika su davanja u Srbiji od strane donatora?

  U želji da filantropija u Srbiji bude što transparentnija, redovno prikupljamo podatke, i očekujemo da će se sve veći broj građana i kompanija uključiti u akcije prikupljanja pomoći. Najnoviji podaci organizacije Catalyst Balkans pokazuju da su kompanije i građani u Srbiji do sada donirali gotovo 5.5 miliona evra za urgentnu pomoć od početka krize, zaključno sa 31. martom. Ipak, iznos donacija je znatno veći, budući da se ova suma odnosi na 60 akcija za koje su dostupni podaci, od ukupno 260 koliko je do sada realizovano. Najveći deo donacija, čak 42%, iskorišćen je za nabavku medicinske opreme i uređaja. Prema ovom istraživanju, građani su kroz grupne akcije donirali čak 6,7% ukupne sume, privatne fondacije u ukupnim donacijama učestvuju sa 20%, a poslovni sektor je zaslužan za gotovo dve trećine donacija.

  Privreda je u ogromsnoj meri pogođena ovom situacijom. Nisam sigurna da poselidice možemo da sagledamo. I zaposleni i poslodavci sa neizvesnošću očekuju ekonomske mere Vlade koje bi trebalo da pomognu da se prevaziđe težak period koji nam predstoji. Partneri Koalicije, Smart kolektiv i Forum za odgovorno poslovanje objavili su rezultate istraživanja koje ukazuje na uticaj pandemije mikro i mala preduzeća. Preko 70% njih očekuje da će ekonomske posledice pandemije osećati u periodu od 6 meseci i duže, dok gotovo polovina njih smatra da ovaj izazov neće moći da prevaziđe bez dodatne podrške. Iako čak 85% ispitanika procenjuje da će pandemija imati negativan uticaj na njihovo poslovanje, više od jedne trećine njih odlučilo je da se priključi akcijama pomoći sugrađanima kroz donacije, volonterski rad, ali i preusmeravanje proizvodnje na najpotrebnije – higijenske proizvode i zaštitnu opremu.

  Koje akcije trenutno realizuje Fondacija Ana i Vlade Divac?

  Kada je postalo izvesno da nam predstoji opasnost od izbijanja epidemije, a time i povećanje broja građana kojima će pomoć biti neophodna, organizovali smo akcije za prikupljanje sredstava za najugroženije. Tokom 12 godina rada Fondacije i brojne akcije, u saradnji sa nama do sada je pomoglo 700.000 donatora, i drago mi je da su mnogi od njih odmah ponudili pomoć Srbiji. Do danas, uspeli smo da prikupimo 1.4 miliona dinara za higijenske pakete koji su donirani korisnicima Crkvene narodne kuhinje. Dugogodišnja donatorka fondacije, Anka Erne iz SAD-a, odazvala se istog dana našem apelu i donirala 10.000 dolara za pakete, a prvih hiljadu je već isporučeno. Uputili smo pomoć od 10.000 dolara za alkohol i rukavice za volontere Crvenog krsta. Ponosni smo i na naše stipendiste koji, iako imaju otežane uslove odrastanja, vredno volontiraju. Nama u Fondaciji je to veliki podstrek da više nego ikada radimo na obezbeđivanju pomoći.

  Na kraju bih se osvrnula na činjenicu da je Srbija kroz istoriju zabeležena kao zemlja hrabrih i plemenitih ljudi, zemlja dobročinitelja, i sigurna sam da će kao i svaki put kada je najteže, solidarnost, dobročinstvo i empatija učiniti da se ovog vremena sećamo kao najtežeg ali i vremena kada smo se dokazali kao ljudi. Kao nikad do sad potrebno je da budemo ujedinjeni i da pomažemo jedni drugima. Da sada izdržimo, olakšamo svima kojima je teško i da razmislimo o vremenu koje nam je dato na raspolaganje kada se sve ovo završi.

  Projekat za unapređenje okvira za davanje finansira USAID, a realizuje ga Koalicija za dobročinstvo koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac. Koaliciju čine i Trag fondacija, Catalyst Balkans, SMART Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.