Slučaj “Doktorat”: “Neetičko ponašanje”, “koraci koji vode do poništavanja diplome”, Siniša Mali danas razmišlja o budžetu (ali zna da to nije uradio)…

5
Foto: Tanjug, Nedeljnik, Profimedia

Slučaj doktorata ministra finansija Siniše Malog od danas je nešto bliži epilogu.

Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu na današnjoj sednici preinačio je Odluku NN veća FON-a i jednoglasno utvrdio postojanje neakademskog ponašanja Siniše Malog prilikom izrade doktorske disertacije.

U saopštenju Odbora navodi se i da je Siniša Mali učinio povrede iz člana 22. Kodeksa profesionalne etike jer je u delu disertacije doslovno preuzimao tekstove, odnosno cele pasuse iz tekstova drugih autora, bez navođenja imena tih autora.

ŠTA PIŠE U ČLANU 22?

Član 22. Kodeksa profesionalne etike odnosi se na plagiranje i u njemu se, između ostalog, precizira da je plagiranje predstavljanje tuđih ideja ili tuđeg rada, u celini ili delovima, bez navođenja izvornog autorstva ili izvornika, odnosno protivzakonito prisvajanje tuđih intelektualnih tvorevina i naučnih rezultata i njihovo prikazivanje kao svojih.

NEETIČKO PONAŠANJE I PLAGIRANJE…

U saopštenju Odbora nije upotrebljena reč plagijat.

Bivši član Odbora za profesionalnu etiku BU profesor Slobodan Prvanović je protumačio da bez obzira na to “odluka znači da Siniša Mali jeste plagirao doktorat”.

“S obzirom na to da se etički odbor pozvao na član 22. Kodeksa, gde se eksplicitno navodi plagijat kao neetičko, neakademsko postupanje, ovo predstavlja konačno donošenje odluke da je doktorat Siniše Malog plagijat”, izjavio je Prvanović i dodao da je time “sprečeno potpuno urušavanje Univerziteta”.

ŠTA ĆE BITI SA DOKTORATOM?

Odbor je naveo i da će, posle današnje odluke, dostaviti konačno Rešenje Senatu Univerziteta “radi postupanja u skladu sa Pravilnikom o postupku poništavanja diplome i dodatka diplomi”.

Rektorka Ivanka Popović je za RTS navela da je Odbor za profesionalnu etiku dao nalog da se postupi po odgovarajućem pravilniku, “gde se zapravo može reći da je došlo do plagiranja, odnosno do preuzimanja tuđe intelektualne svojine bez odgovarajućeg navođenja”.

“U ovom slučaju je došlo do nepoštovanja autorskih prava drugih i po tom osnovu je Odbor za profesionalnu etiku doneo svoju odluku”, rekla je Ivanka Popović.

Na pitanje da li to znači da je rad proglašen plagijatom, rektorka je odgovorila: “Tako je.”

“To se sada obrađuje prema našim pravilnicima i po postupku koji vlada na Univerzitetu. Za koji dan će biti objavljeno konačno rešenje sa obrazloženjem odluke. U svakom slučaju, Senat će biti obavešten šta su dalji koraci”, istakla je rektorka.

Ona je dodala da će dalji koraci dovesti do toga da će se poništiti doktorska disertacija.

“To je mera koja je praćena javnim oglašavanjem da je taj korak učinjen”, navela je Ivanka Popović i pojasnila da se to oglašava na sednicama Univerziteta i fakulteta.

Rektorka je naglasila da je odluka Odbora konačna i da je to stručno telo Univerzitet, što znači da je to automatski i stav Univerziteta u Beogradu.

Ivanka Popović je pojasnila i da je Siniša Mali 2011. odbranio tezu i da nije promovisan u doktora nauka.

“Diploma postoji, nije uručena i ne može biti uručena posle ove odluke Odbora za profesionalnu etiku”, istakla je Ivanka Popović.

Prethodno je i profesor Slobodan Prvanović rekao za N1 da odluka Senata treba da bude “pro forme”, kao i da Senat treba samo da “primi k znanju” ono što je Odbor danas saopštio kao odluku.

“Etički odbor je najviša instanca na Univerzitetu koja odlučuje o neetičkom ponašanju”, objasnio je Prvanović.

SINIŠA MALI: ZNAM DA TO NISAM URADIO

Siniša Mali je za odluku saznao u Skupštini gde se raspravljalo o budžetu za narednu godinu. On je kratko poručio da će o doktoratu govoriti u narednim danima.

“Znam koliko znam, znam da to nisam uradio, a to što nekom ova tema znači iz političkih razloga, to ne mogu ni da komentarišem. U svakom slučaju u narednih nekoliko dana ću se obratiti i na tu temu, a sada, da budem iskren, interesuje me budžet Srbije i da se pozabavim onim za šta sam plaćen od građana Srbije”, rekao je za Siniša Mali.

A ŠTA KAŽU STUDENTI KOJI SU BLOKIRALI REKTORAT?

Studenti iz tog udruženja “Jedan od pet miliona” blokirali su zgradu Rektorata BU u septembru.

Udruženje “Jedan od pet miliona” poručilo je da je Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu doneo, kako su naveli, konačnu odluku da je doktorat ministra finansija Siniše Malog plagijat i da je time “Univerzitet prva u nizu institucija u Srbiji koja je oslobođena”.

Posle blokade koja je trajala 12 dana, studenti su dobili obećanje rektorke Ivanke Popović da će odluka o doktoratu Malog biti doneta do 4. novembra.

Datum odluke je, međutim, bio prolongiran usled žalbenog roka na odluku NN veća FON-a, a rektorka se tada izvinila studentima i javnosti i rekla da će konačna odluka ipak biti doneta do 22. novembra.

5 KOMENTARA

  1. Ali vrhunac bezobrazluka je reci da je to politicka komisija!!!!!!najjpametni ljudi Iz rektorata rekli plagijat I kraj!!!!!pobeda normalne Srbije!!!!!!

Comments are closed.