“Plagiranje je predstavljanje tuđih ideja ili tuđeg rada…”: Etički odbor BU kaže da je Siniša Mali povredio “Član 22”. Šta u njemu piše?

2
Foto: Profimedia

Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu na današnjoj sednici preinačio je Odluku Nastavno-naučnog veća Fakulteta organizacionih nauka od 28. oktobra i jednoglasno utvrdio postojanje neakademskog ponašanja Siniše Malog prilikom izrade doktorske disertacije.

U saopštenju BU navodi se da je Siniša Mali učinio povrede iz člana 22. Kodeksa profesionalne etike, jer je u delu disertacije doslovno preuzimao tekstove odnosno cele pasuse iz tekstova drugih autora, bez navođenja imena tih autora.

Član 22. Kodeksa profesionalne etike odnosi se na plagiranje.

Evo kako on glasi:

(1) Plagiranje je predstavljanje tuđih ideja ili tuđeg rada, u celini ili delovima, bez navođenja izvornog autorstva ili izvornika, odnosno protivzakonito prisvajanje tuđih intelektualnih tvorevina i naučnih rezultata i njihovo prikazivanje kao svojih, kao i:

 • doslovno preuzimanje teksta drugog autora, odnosno kopiranje iz elektronskih ili štampanih izvora, sa srpskog ili stranog jezika, u delovima ili celosti, bez navođenja imena autora i izvora iz kojeg je tekst preuzet, kao i bez jasnog obeležavanja preuzetog dela;
 • prepričavanje ili sažimanje teksta drugog autora iz elektronskih ili štampanih izvora, sa srpskog ili stranog jezika, u delovima ili celosti, bez odgovarajućeg navođenja imena autora i izvora iz kojeg je tekst preuzet, kao i bez jasnog obeležavanja prepričanog dela;
 • predstavljanje ideja drugih autora kao svojih, bez odgovarajućeg navođenja imena autora, odnosno izvora iz koga je tekst preuzet.

(2) Članovi akademske zajednice garantuju izvornost naučnih radova koje objavljuju, kao i tačnost u prikazivanju i navođenju informacija o poreklu ideja i navoda kojima su se u radu koristili.

Bivši član Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu Slobodan Prvanović izjavio je za N1 da, bez obzira što u saopštenju Odbora nije iskorišćena reč plagijat, odluka znači da je ministar finansija Siniša Mali plagirao doktorat.

“S obzirom da se etički odbor pozvao na član 22. Kodeksa, gde se eksplicitno navodi plagijat kao neetičko, neakademsko postupanje, ovo predstavlja konačno donošenje odluke da je doktorat Siniše Malog plagijat”, izjavio je Prvanović.

Na pitanje da li je moguće da Senat Univerzitet preinači odluku, Prvanović je rekao da je to stvar “pro forme”.

“Senat treba da verifikuje, da primi k znanju, ovom odlukom danas je u stvari okončan postupak. Etički odbor je najviša instanca na Univerzitetu koja odlučuje o neetičkom ponašanju”, objasnio je on.

Prvanović ističe da je odluka dobra i da je njome “sprečeno potpuno urušavanje Univerziteta”.

Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu preinačio je Odluku Nastavno-naučnog veća Fakulteta organizacionih nauka od 28. oktobra 2019. godine i jednoglasno utvrdio postojanje neakademskog ponašanja Siniše Malog prilikom izrade doktorske disertacije.

Rektorka Univerziteta Ivanka Popović objasnila je da je predloženo Senatu Univerziteta da postupi po pravilniku o poništavanju doktorata u slučaju ministra Siniše Malog.

2 KOMENTARA

 1. na ovim prostorima resavci, oni koji prepisuju tuđe radove, su normalna pojava decenijama!
  da li će posle ovakvog skandala, /ministar pa prepisuje kao onomad todo kurtović?/, mnogima proraditi
  stid i sram i skloniti svoja dela koja su proizvod lopovluka?
  čekam npr. delovanje dr milivoja došenovića iz novog sada da ukloni ukradene tuđe radove iz svoje knjige
  monografije o novoj gajdobri!?

 2. Hajka protiv ovog coveka. Gledali su kroz lupu u ovom slucaju a mnogi plagijatori nisu kontrolisani.Naprimer neko veliki profesori.

Comments are closed.