Škotsko srce, utakmica teškog izgovora i drugačija Španija: Najava četvrtog dana Evropskog prvenstva

0

Četvrti dan Evropskog prvenstva u fudbalu mogao bi, u skladu sa dosadašnjim tokom događaja, da bude atraktivan upravo zbog toga što utakmice koje su na programu na prvi pogled i ne izgledaju previše atraktivno.

Da je situacija “staro-normalna” onda bismo lako mogli da odigramo na Češku, Poljsku i Španiju i bez nervoze pratimo šta se dešava na terenu. Stvar bi, međutim, mogla da se zakomplikuje.

Škotska – Češka

Kome su u sećanju i dalje Karel Poborski, Pavel Nedved, Milan Baroš ili Tomaš Rosicki, taj se ovoj utakmici neće radovati. Češka nema veliku zvezdu u svom sastavu i ne igra ofanzivno i poletno kako je umela, a najvažnija sličica na stranicama njihovog albuma za EURO je Tomaš Souček.

Ako on bude metafora za čitav tim, Češka bi mogla da igra inteligentno, pragmatično i da koristi greške rivala.

Škotska je tako složena da može u potpunosti da se raspadne i pruži mnogo prilika rivalu da ih kazni, ali je na poslednjim važnim utakmicama da osim velikog srca, raspolažu i drugim velikim stvarima – poput discipline.

Ipak, korona protokoli koji su u Škotskoj posebno strogi i neobični u potpunosti su poremetili tim, pa je pitanje kakva će biti reakcija na ovoj utakmici.

Poljska – Slovačka

Kada se Čehoslovačka podelila, Česi su valjda uzeli fudbal, a Slovaci individualne sportove, bijatlon posebno. Samo, protiv Levandovskog ponekad ne pomaže ni da odskijate do korner zastavice, legnete i precizno pucate u metu.

Utakmica kojom se otvara grupa E na Evropskom prvenstvu doneće mnogo neobičnih prezimena i veliki broj šuteva Levandovskog u okvir gola.

Na njemu će stajati Dubravka, pa bi taj duel mogao da bude najzanimljiviji na tom meču.

Poljska je iznad proseka po boju postignutih golova nakon centaršuta, upravo zbog toga što se napadač Bajerna uvek nađe na pravom mestu u pravo vreme.

Vredi, čak i van svakog konteksta, spomenuti ime kapitena Slovačke Mareka Hamšika. Mogao bi da napravi razliku.

Španija – Švedska

Najbolji strelac reprezentacije Španije ih kvalifikacija za EURO i Lige nacija i kapiten tima, nije pozvan na ovo takmičenje. Da, u pitanje Serhio Ramos. Čovek koji po utakmici podeli više od 95 pasova, od čega više od 10 budu duge lopte, igrač koji odlično izvodi penale, dominira odbrani vazdušnog prostora u svom šesnestercu, a vrlo je opasan posle prekida u protivničkom.

Neko će pitati – koliko su Španci jaki kada on nije pozvan? Možda je tačnije reći da je selektor Furije odlučio da u svemu što radi bude racionalan. To bi značilo da će Španci na ovom prvenstvu, bez mnogo filozofije, pokušati da eksploatišu svoja najjača oružja.

To bi značilo da će kroz posed stvarati višak na boku, odakle će veoma važni igrači za njihovu rotaciju – bekovi – upućivati centaršuteve. Španci najviše golova postižu na taj način i po tome su daleko iznad proseka.

Švedska igra konvencionalno, u svakom smislu. Igraju jednostavno, u obe faze igre u formaciji 4-4-2, koriste prostor koji im se pruža i uvek su u sličnom okviru očekivanog rezultata – retko razočaraju i još ređe oduševe.

Tandem Berg – Kuluševski bi mogao da napravi problem Španiji.