“Pita sa višnjama, ali bez višanja”: Hrvatska je juče ličila na Srbiju i zato je poražena na Vembliju

0

Posle prva dva dana turnira već se pojavio trend – u prvom kolu Evropskog prvenstva svi igraju vrlo oprezno u prvom poluvremenu. Geret Sautgejt i Zlatko Dalić, selektori Engleske i Hrvatske, kao da su upravo taj trend želeli da isprate u jučerašnjoj utakmici, koja bi mogla ozbiljno da zabrine navijače “Vatrenih”. Drugo su poluvreme obojica ostavili za taktičke adaptacije, ali izgleda kao da je Dalićeva početna postavka bila toliko klimava, da je ni izmenama nije bilo lako popraviti.

Kako se utakmica iznova analizira sve je jači utisak da je Hrvatska juče neodoljivo podsećala na Srbiju. A to bi moglo teže da im padne od poraza koji bi čak na kraju mogao da im donese bolje ukrštanje u nokaut fazi. I to poređenje sa Srbijom ne bi trebalo da ih zabrine u nacionalnom smislu – iako verovatno hoće – već u čistom fudbalskom.

Utakmica sa Engleskom bila je za Hrvatsku “krstajićevska”.

Da pojednostavimo – veliki broj igrača nije radio ono što je inače njihov posao, već su bili postavljeni u situaciju da neke stvari rade po prvi put u karijeri.

Mediji koji detaljno analiziraju događaje oko hrvatskog nacionalnog tima već mesecima pišu o tome da Zlatko Dalić i njegov “stručni stožer” nisu uradili ono što su najavili – nisu testirali i eksperimentisali u Ligi nacija, kako su najavili i došli su u situaciju da na EURO idu bez jasne taktike.

Hrvatski recept iz Rusije je jednostavan

Pred Mundijal u Rusiji je svima bilo potpuno jasno kako će Hrvatska igrati i kakva je čija uloga na terenu. Dalić se oslonio na najbolje karakteristike svojih igrača i njih je eksploatisao do iznemoglosti.

Ako su Modrić i Brozović kompaktni i inteligentni u odbrani, a u stanju su da promene ritam i težište napada u jednoj sekundi, neka rade to.

Ako je Rebić brz i dobar sa loptom, treba ga ostaviti u izolacijama.

Ako bi se Mandžukić snašao u kutiji šibica, a i Kramariću nije potrebno mnogo više od toga, treba ih postaviti u džepove protivničke odbrane i čekati njihovu snalažljivu reakciju.

Ako Rakitić ima viziju igre na nivou nepoznatom i za brojne igrače svetske klase, treba mu pružiti priliku da se ubacuje iz drugog plana.

Da li Subašić najbolje brani penale? Hrvatska se nije plašila da utakmicu uvede u penal završnicu kada god je mogla.

Na taj način, uz jasnu hijerarhiju, napravili su rezultat za istoriju.

Nacionalni tim se nakon Mundijala bitno izmenio i bilo je potrebno da se izvrše određene promene, ali izgleda kao da to nije urađeno na pravi način, pa je prvi utisak sa prve utakmice Evropskog prvenstva: neodlučnost.

Kao pita sa višnjama, ali bez višanja

Svi smo makar jednom u životu čuli: “Kakav ti je kolač? Nisam baš po receptu, malo sam eksperimentisala…”

Tako je Dalićev tim izgledao na Vembliju.

Iako je na terenu juče bilo sedam igrača od 13 koliko ih je igralo protiv Francuza u Rusiji, čini se da su mehanizmi koji su uspostavljeni na Mundijalu mogli da budu očuvani.

Livaković je kvalitetniji golman od Subašića, Ćaleta Car može defanzivno da odigra blizu Lovrenovog nivoa, a ofanzivno ima dobre karateristike u izgradnji napada, osovina tima Modrić – Brozović – Rebić – Perišić je bila tu…

Međutim, Hrvatska je izgledala drugačije.

Kramarić je igrao desno krilo i bio je makar 20 metara dalje od onih džepova u kojima se najbolje snalazi. Rebić je postavljen tako da “napada dubinu”, ali je delovao previše pasivno. Perišić je i više nego što to inače radi pomagao u defanzivnim zadacima. Brozović je odigrao lošu utakmicu, uz dosta nesigurnosti, a Mateo Kovačić je izgledao dobro iz jednostavnog razloga – radio je ono što najbolje zna.

Od svega pomalo, ne baš po receptu, uz eksperimentisanje – zvuči kao pita sa višnjama bez višanja, ili kao Srbija koja je valjda u deset utakmica igrala na deset različitih načina.

Navijače hrvatske reprezentacije bi trebalo da zabrine to što je ovakva vrsta “eksperimentisanja” ostavljena za grupnu fazu Evropskog prvenstva.

Postoji šansa da je Dalić ovo uradio namerno i da će u preostale dve utakmice vratiti prepoznatljivih 4-2-3-1, da će možda zadnje vezne birati po izvedbi, a ne po starim zaslugama i da će Bruno Petković biti u prvoj postavi od početka, kako bi otvorio prostore i “džepove” onima kojima je to nasušna potreba.

Ako tako bude, onda će ponovo izaći kao pobednik iz nezgodne situacije. Ako se eksperimentisanje nastavi i igrači ne budu radili ono što najbolje znaju, ni reprezentacije Hrvatske neće raditi ono što najbolje zna – neće napraviti prijatno iznenađenje.