Posle samostalnog poslanika Miladina Ševarlića i lidera Dveri Boško Obradovića, na štrajk glađu odlučili su se i poslanici iz redova Srpke napredne stranke Aleksandar Martinović i Sandra Božić.

ZAŠTO ŠTRAJKUJE OBRADOVIĆ

Predsednik pokreta “Dveri” Boško Obradović izjavio je da neće prekinuti štrajk glađu “sve dok vlast ne pozove opoziciju za pregovarački sto”.

Obradović je novinarima ispred Skupštine kazao da te pregovore ne može da organizuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić jer smatra “da on nema više autoritet za tako nešto”, već da bi na razgovore mogla da pozove neka istaknuta ličnost iz redova srpskog naroda i “svi bi se odazvali”.

“Mora nešto da se dogodi da se promeni ovaj ritam koji vodi do građanskog rata, vlast je ta koja mora da napravi neki korak, da pozove za pregovarački sto”, istakao je Obradović.

ZAŠTO ŠTRAJKUJU MARTINOVIĆ I BOŽIĆ

Poslanik SNS Aleskandar Martinović je izjavio ispred Skupštine Srbije da je “vreme da tužilaštvo reaguje, da radi svoj posao i pokrene tužilačku istragu protiv Boška Obradovića i njegovog mentora Dragana Đilasa”.

Martinović tvrdi da je lider Dveri u petak bacio na zemlju i pretukao poslanika Marjana Rističevića i naneo mu teške povrede, i da su to svi videli.

Na pitanje zašto poslanica Sandra Božić i on nisu u štrajk glađu stupili u petak, nego danas, Martinović je odgovorio da su dali vremena tužiocima da reaguju, ali i ocenio da je sudije i tužioce birao bivši režim i da su “pod kontrolom Dragana Đilasa”.

Dodao je da je policija dobro uradila svoj posao i uhapsila nekoliko ljudi, ali da tužilaštvo mora reagovati jer zakon, kako je rekao, mora biti isti za sve, a ne da za Đilasa važe jedna pravila, a za građane druga.

Martinović je prethodno na sednici skupštine pozvao tužioce da se zamisle zašto nisu reagovali na krivična dela koja je, kako je rekao, činio Obradović, i pozvao ih da se konačno probude i izvedu pred lice pravde počinioce krivičnih dela.

On je dodao da će se boriti da Srbija bude demokratska država, i da u njoj ne pobedi fažizam, a pozivom tužilaštvu kako je rekao, odgovorio je na štrajk glađu lidera Dveri Boška Obradovića.

Samostalni poslanik Miladin Ševarlić prethodno je stupio u štrajk glađu u nemogućnosti pokrene skupštinsku raspravu o povredama teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i nepoštovanju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, a u tome mu se pridružio lider Dveri i poslanik Boško Obradović.

U jednom trenutku ispred Skupštine je došlo do verbalnog sukoba građana sa funkcionerima SNS-a o aktivisti vladajuće većine Simi Spasiću koji takođe sedi na skupštinskom stepeništu.

Posle kraćeg skandiranja i razmene uvreda, policija se postrojila između građana i poslanika SNS-a.

ŠTA JE PRETHODILO ŠTRAJKU

Obradović je na konferenciji za novinare ranije danas u holu Skupštine Srbije rekao da Dveri neće učestvovati na predstojećim izborima zakazanim za 21. jun.

„Srpski pokret Dveri ostaje veran potpisu u Sporazumu s narodom i neće na izbore niti na jednom nivou”, rekao je Obradović.

“Izaći ćemo i sa novim programom u novoj političkoj realnosti nakon pandemije. Ne želimo da damo legitimitet izdajničkoj Skupštini, koja bi imala za cilj da prizna Kosovo i da stane iza onoga što je Vučić dogovorio s Tačijem a to je priznanje. Zovem sve kolege iz opozicije koje su u bojkotu i koje se slažu da je dosadašnji način bojkota mrtav, da se ujedinimo i krenemo u organizovane akcije za odlaganje izbora 21. juna, a onda zajednički izlazak na zajedničkoj listi opozicije”, rekao je Obradović.

Obradović je rekao i da je “pasivni bojkot mrtva priča”, a da su spremni da sarađuju “samo sa onima koji će se boriti za odlaganje izbora zakazanih za 21. jun”.

“Pasivan bojkot je neprihvatljiv. Spremni smo da sarađujemo samo s onima koji su spremni da se zajedničkim snagama borimo za odlaganje izbora. Na zasedanju Skupštine se dešava novi državni udar i ruši ostatak demokratije. Pozivam sve pravnike i političke opcije da zajedničkim snagama osudimo ono što nameravaju da urade na sednici, a to je izmena dva ključna izbrona zakona 45 dana pred izbore. Ono što se danas dešava u Skupštini, za svakog časnog ustavobranitelja znači bojkot izbora i borbu za odlaganje”, naveo je lider Dveri.

OGLASILA SE I MAJA GOJKOVIĆ

Predsednica Skupštine Maja Gojković izjavila je na sednici parlamenta da nema potrebe za odlaganjem izbora i da “ne vidi šta će biti različito u decembru u odnosu na jun”, a današnja dešavanja u skupštini ocenila je kao “loše izrežiranu amatersku priču Saveza za Srbiju.

“Ovo je u stvari pokušaj da spreče ono što treba da se desi, a to je da izborne komisije moraju sutra da nastave prekinute izborne radnje i da Skupština donosi dobre zakone. To je svrha igrokaza Boška Obradovića i Miladina Ševarlića”, rekla je Gojković i pitala kako izgleda Ševarlićev glasač.

Ona je iznela niz optužbi na račun lidera Dveri Boška Obradovića i više puta ponovila da je on ispred skupštine doveo “narko dilere i vucibatine”, a kritikovala ga je i što je primao platu od Skupštine od 100 hiljada dinara mesečno.

Predsednica Skupštine je otkrila da Boško Obradović živi na Dedinju i da je, kako je navela, “on došao iz Čačka i odmah našao stan na Dedinju i građani mu plaćaju taj stan 30.000 dinara mesečno”.

I ona je pitala zašto tužilac ćuti i dodala da nema veze što Obradović ima imunitet.

(Beta)

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-434-od-7-maja/
https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Komentara

 1. Душko
  10. maja 2020. 14:05

  Не само да плагирају дипломе и докторате, него плагирају и политичке идеје преписујући од опозиције. Напредњаци су чудо невиђено, али баш невиђено.

 2. Bogdana
  10. maja 2020. 17:40

  Ko bi rekao da će najekstremniji SNS sledbenici javno dati podršku Obradoviću i pridružiti mu se kao sada u štrajk gladju. Lažno se drže u brodu koji tone pa polako do pravih u stroj. Boško zašto im se javno ne zahvališ na podršci, 😄 nema potrebe za takvom podrškom 😅

 3. Zec
  10. maja 2020. 21:18

  Obradović kao besan pas juče sa svojim sledbenicima prebijao poslanike i time učinio krivično delo. A sada traži neku pravdu. Ne. Prvo da odgovara za krivično delo pa posle neka se žali institucijama ako je oštećen.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.