Šesti Šekspir festival će se održati od 27. juna do 3. jula na nekoliko lokacija:  u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, u Kulturnom centru Novog Sada i na centralnoj festivalskoj lokaciji – velelepnoj Vili Stanković u Čortanovcima.

Program festivala otvora Gradsko dramsko kazalište Gavella iz Zagreba sa  predstavom Ričard III u režiji proslavljenog makedonskog reditelja Aleksandra Popovskog, u kojem glavnu ulogu igra Ozren Grabarić. Zatvoriće ga premijera filma Sve je istina u kojem se maestralni Kenet Brana, kao reditelj i glumac, bavi Šekspirovim poznim godinama. Uz njega igraju i zvezde poput Džudi Denč i Ijana MekKelen, a ova projekcija je jedinstvena prilika da publika pogleda film koji nakon Festivala neće ići u dalju bioskopsku distribuciju.

Moj Šekspir,prema konceptu Nikite Milivojevića otkriva nam svojevrsne male „ispovesti“ o ličnom iskustvu i doživljaju Šekspira na sceni (promišljanju lika, procesu rada na probama i sl.) nekih od najznačajnijih regionalnih glumaca – Milene Zupančič, Svetlane Bojković, Voje Brajovića, Svetozara Cvetkovića, Ozrena Grabarića, Zijaha Sokolovića …  

Nacionalni teater iz Nice dolazi na festival sa predstavom Bura, koju je na scenu postavila Irina Bruk. 

Imaćemo priliku da pogledamo kako je dobitnik prestižne britanske Olivije nagrade, Džordž Megvajer, izneo Bogojavljensku noćurnebesnu komediju o ljubavnim trouglovima, prerušavanju, zameni identiteta i polova.

U okviru pratećeg programa festivala u Vili Stanković se po prvi put organizuje izložba  o Joci Saviću, nadarenom srpskom glumcu i reditelju koji je na nemačkoj pozorišnoj sceni praktično ustanovio novi princip igranja Šekspira. Joca Savić je krajem XIX veka bio reditelj Kraljevskog dvorskog i nacionalnog pozorišta u Minhenu i osnivač čuvene Nove Šekspirove scene, ali je do danas ostao skoro nepoznat na našim prostorima.

Šekspir festival, jedinstven u ovom delu Evrope i osmišljen kako bi negovao dela najvećeg svetskog dramskog stvaraoca, i ove godine se održava pod pokroviteljstvom Vlade AP Vojvodina, Ministarstva kulture, opštine Inđija, Grada Novog Sada, Uniqa osiguranja i MTS a.

Osnivanje Šekspir festivala u Srbiji inicirao je reditelj Nikita Milivojević nakon premijere njegove predstave „Henri VI” u čuvenom Glob teatru u Londonu u maju 2012. godine. Pored želje da nam otkrije Šekspira na nov način, Nikita Milivojević  je bio vođen idejom da se Vila Stanković – izuzetan prostor zatvoren za javnost u Srbiji, učini atraktivnim kulturno-turističkim mestom. 

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.