Šef diplomatije Hrvatske: ” Zemlje NATO na dobrom putu da postignu konsenzus oko ulaska Finske i Švedske”

0
EPA-EFE/CLEMENS BILAN

(Beta-AFP) – Zemlje članice NATO su “na dobrom putu” da postignu konsenzus o ulasku Finske i Švedske, ocenio je danas hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman, dok Nemačka čak daje uveravanja da bi njihovo pristupanje moglo da bude “vrlo brzo”.

“Mislim da su razgovori na dobrom putu… Nadam se da ćemo imati plodne konačne razgovore i dobar rezultat da pokažemo našu solidarnost”, rekao je hrvatski ministar spoljnih poslova pri dolasku na neformalni sastanak šefova diplomatija Atlantske alijanse u Berlinu.

Protivljenje ulasku dve nordijske zemlje u NATO koje je izrazila Turska, članica saveza, uvelo je neizvesnost o ishodu procesa.

“Uveren sam da će saveznici kakvi smo mi konstruktivno i pozitivno gledati na njihovo pridruženje Alijansi”, rekao je zamenik generalnog sekretara NATO Mirčea Džoana, koji je takođe rekao da je uveren da je moguće postići konsenzus.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok je ocenila da bi ulazak te dve zemlje mogao da bude sproveden “vrlo brzo”.

“Nemačka je sve pripremila da taj proces ratifikacije bude brz”, rekla je ona dan posle razgovora sa šefovima diplomatije Finske i Švedske koji su prisutni u Berlinu.

Ona je rekla da su mnoge članice istakle koliko je važno da ne bude beskonačan period takozvane sive zone, misleći na razmak od podnošenja kandidature do faktičkog ulaska neke nove zemlje u Alijansu.

Pod uticajem rata u Ukrajini Finska i Švedska se spremaju da okrenu list svojoj politici vojne neutralnosti koja je trajala decenijama.

Turska zamera Švedskoj i Finskoj da su suviše blagonaklone prema Radničkoj partiji Kurdistana (PKK).

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu je ipak rekao da je spreman da razgovara sa te dve zemlje kao i sa drugim zemljama NATO.

“Turska je važan saveznik. Oni su izrazili zabrinutost o kojoj ćemo raspravljati”, rekao je Džoana.

Luksemburški šef diplomatije Žan Aselborn je takođe ocenio da iako je Turska ponekad bila “težak partner”, “signali” nisu bili loši.