Sećanja jednog američkog vojnika: Učio je srpski, živeo sa seljacima i na kraju sa Dražom Mihailovićem razmenio prstenje. Prošlo je 75 godina od akcije “Halijard” – Čitajte u Nedeljniku

1
Fotografije iz privatne arhive porodice Kol

Saveznički piloti su već počeli da se navikavaju na srpski seoski život kada su se pripreme akcije evakuacije u savezničku bazu u Italiji privodile kraju. General Draža Mihailović, čije su jedinice vodile logistiku okupljanja savezničkih pilota i izgradnje piste za američke avione za transport, priredio im je svečani ispraćaj. U hladovini jednog hrasta razgovarao je sa delegacijom savezničkih pilota. Sa jednim Amerikancem ostvario je posebnu vezu. U znak prijateljstva poklonio mu je prsten.

Bio je to Robert Bob Kol iz Sirakjuza, država Njujork, koji je Draži odgovorio na isti način – poklonio mu je svoj vojnički prsten.

Bobova porodica i danas čuva taj prsten i sećanje na „ekskurziju“ njihovog oca tokom rata u Jugoslaviji…

O sećanjima američkog vojnika na dane provedene u Srbiji, povodom godišnjice akcije “Halijard”, čitajte u jubilarnom 400. broju Nedeljnika koji je na kioscima od četvrtka 12. septembra. Svi čitaoci na poklon dobijaju Njujork tajms na srpskom jeziku.

Digitalno izdanje dostupno na NOVINARNICA.NET

1 KOMENTAR

  1. Svaka vam cast na objavlenom tekstu
    General Mihajlovic i njegovi vojnici su spsavali saveznicke avijaticare
    Krajne je vreme da Americki ambasador to javno kaze
    U ime istine i slobode stampe koju toliko zastupa

Comments are closed.