Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je u večeras prvu rezoluciju kojom se podržava plan o prekidu vatre i koji za krajnji cilj ima okončanje osmomesečnog rata između Izraela i Hamasa u Gazi.

Rezolucija pozdravlja predlog o prekidu vatre koji je ranije najavio predsednik SAD Džo Bajden, koji je Izrael navodno prihvatio.

Od Hamasa, koji je navodno prvobitno na ovaj predlog gledao pozitivno, traži se da prihvati plan koji će se sprovesti u tri faze.

Rezolucija, koja poziva Izrael i Hamas da u potpunosti sprovedu pomenuti plan, „bez odlaganja i bez uslova“, usvojena je sa 14 glasova „za“, nijednim „protiv“, uz uzdržanost Rusije.

Ranije tokom dana, zamenik američkog ambasadora u UN Robert Vud rekao je novinarima da SAD žele da se uvere da će svih 15 članova Saveta bezbednosti podržati ono što je nazvao „najboljom i najrealnijom prilikom da se bar privremeno zaustavi ovaj rat“.

Rezolucija je usvojena takoreći jednoglasno, ali je ostalo pod znakom pitanja da li se Izrael i Hamas zaista slažu sa trofaznim planom o prekidu vatre.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.