“Da li vakcina protiv COVID-19 može negativno da utiče na moje zdravlje uz postojeće bolesti?”: Saopštenje Udruženja pacijenata Srbije

    0

    Udruženje pacijenata Srbije apeluje na lekare i zdravstvene ustanove da što pre pripeme detaljne informacije u vezi sa eventualnim ograničenjima i rizicima vakcinacije hroničnih pacijenata protiv COVID-19. Dostupnost vakcina protiv korona virusa je svakako dobra vest za pacijente u Srbiji, ali kod mnogih postoje oprez i strah od eventualnog negativnog dejstva vakcinacije na ishode trenutnog lečenja.

    – Da li vakcina protiv COVID-19 može negativno da utiče na moje zdravlje uz postojeće bolesti? Kako vakcina deluje na efikasnost terapije koje primam? Da li moram da prekinem terapiju na neko vreme ako se vakcinišem? Koja vakcina je odgovarajuća za moje zdravstveno stanje? Ovo su samo neka od pitanja čiji odgovori su važni za pacijenta pre odlaska na vakcinaciju – kaže Savo Pilipović, predsednik Udruženja pacijenata Srbije.

    Pilipović navodi da, uprkos tome što pacijenti imaju priliku da se posavetuju sa lekarom na punktu za vakcinaciju, veliki broj pacijenata ima specifična zdravstvena stanja i terapije za koje su neophodne konsultacije sa specijalistima za te terapeutske oblasti.

    – Predlažemo da struka što pre pripremi vodiče i informatore za pacijente svih terapeutskih oblasti kako bi se sprečilo širenje nagađanja, netačnih informacija u vezi sa uticajem vakcinacije protiv COVID-19 na zdravlje i postojeći tok lečenja pacijenata – kaže Pilipović i dodaje da predlaže da, ukoliko to nije moguće, ordinirajući lekari u narednih nekoliko dana obave konsultacije sa svojim pacijentima u podele sa njima sva saznanja u vezi sa aktuelnom vakcinacijom protiv COVID-19.