Bio je Martovski festival. Čuveni i značajni festival dokumentarnog filma. Bio je i Toni Kukoč na njemu. I euforija. Videli ste i to. Bio je i Nikola Pilić i Novak Đoković. Bilo je baš intenzivno na ovogodišnjem izdanju. I bili su značajni filmovi i ogromna pažnja iako je u pitanju filmski žanr koji ne kapariše puno crvenih tepiha, bliceva… Ove godine je bilo svega toga, i crvenog tepiha i bliceva.

I bilo je puno sjajnih filmova.

Odabrao sam dva i kroz njih su mi se javile paralele, dijagonale… šta god. Film „Šagargur“ Nataše Nelević govori o zatvorenicama koje su služile kazne u zloglasnom jugoslovenskom političkom zatvoru na ostrvu Sveti Grgur. Zasnovan je na memoarima Đorđine Markuš Đine (partizanka ranjena u borbi kod Nikšića), bivše političke zatvorenice u jugoslovenskom komunističkom zatvoru na ostrvu u Jadranskom moru koja je uhapšena 1951. dok je bila na poslu u pošti u Beogradu. Optužena je da je iz pošte slala pisma neprijateljima Jugoslavije u inostranstvu. Bila je zatočena do 1953.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 04. APRILA, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

NEDELJNIK 638

NEDELJNIK 638NEDELJNIK 638

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.