Na stadionu Artemio Franki u Firenci, u četvrtfinalu Mundijala u Italiji 1990. godine, Jugoslavija je sa igračem manje od 30. minuta, vratila Argentinu, aktuelnog svetskog prvaka, na fabrička podešavanja. Maradona je često govorio o tome da ne pamti da je neko nekada protiv njega igrao kao Piksi tog vrelog dana. Od tada je Piksija smatrao jednim od najvećih majstora protiv kojih je igrao. Možda bi mu se oči ukrstile od genijalnosti da Osim na tom prvenstvu Savićevića nije smatrao tek nečijom izmenom. Možda bi, da je počeo utakmicu, Dejo bio zagrejaniji i ne bi u produžetku onako prebacio prečku Gojkočee sa peterca.

Samo da je Genije tada postigao gol, Maradona ne bi video polufinala – u nekoj drugoj priči bi i Jugoslavija bila prvak sveta – i njegova napuljska priča i njegov život u narednih 30 godina, ne bi bili tako tragični.

U tom polufinalu, baš u Napulju, sastale su se Argentina i Italija, umesto Italija i Jugoslavija, a Maradona je javno govorio o tome za koga bi publika na San Paolu trebalo da navija.

„Ne sviđa mi se što sada svi apeluju na Napolitance da navijaju za Italiju. Tu istu Italiju koja ih prezire, kinji i marginalizuje od pamtiveka“, rekao je Dijego uoči polufinala. I naravno da su ga poslušali.

Više od pola stadiona navijalo je za Argentinu protiv Italije, usred Italije. To mu nikada nije oprošteno, a godinama kasnije, ovako je opisao susret sa tadašnjim predsednikom italijanske fudbalske federacije: „Nije me gledao sa besom i mržnjom. Ništa mi nije rekao. Samo je pogledom prodirao kroz mene. Pogledom mafijaša. Znao sam da će naći načina da me uništi.“ Nije prošlo mnogo vremena do trenutka kada su italijanske novine objavile da je Maradona bio pozitivan na kokain i da mu sledi 15 meseci suspenzije. Spakovao je stvari i tokom noći pobegao od grada koji ga je uzdigao na nivo božanstva. Te noći, počeo je sa begom od sebe, koji će potrajati 30 godina.

Veliku priču o Dijegu Armandu Maradoni, najboljem fudbaleru svih vremena, možete pročitati u novom broju Nedeljnika koji je na svim kioscima od četvrtka 3. decembra.

U našem ex-Yu izdanju, od Maradone smo se oprostili naslovnom stranom.

Digitalna izdanja novog broja dostupna su na nstore.rs

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.