SAD će u petak uvesti niz znatnih sankcija Moskvi posle smrt ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog u ruskom zatvoru, saopštila je danas Bela kuća.

„Na inicijativu predsednika Džoa Bajdena, u petak ćemo objaviti paket znatnih sankcija da se odrazi odgovornost Rusije za ono što se desilo Navaljnom“, rekao je Džon Kirbi, portparol Nacionalnog saveta za bezbednost Bele kuće.

Nije davao detalje o sankcijama ni kako će one biti pojačane pored već strogih sankcija koje su SAD i njihovi saveznicu uveli Rusiji kao odgovor na njenu invaziju Ukrajine.

Kirbi je rekao da će sankcije, čija objava će se podudariti sa drugom godišnjicom početka ruske invazije, biti posebno pojačane sa dodatnim sankcijama vezanim za smrt Navaljnog.

Kirbi je rekao da SAD nisu utvrdile kako je Navalljni umro, ali kaže da je krajnja odgovornost kod ruskog predsednika Vladimira Putina.

„Bez obzira na naučni odgovor, Putin je za to odgovoran“, rekao je Kirbi novinarima.

Navaljni (47) je umro u petak u kaznjeničkoj koloniji u okrugu Arktika u Rusiji, saopštila je tada zatvorska služba. On je tamo služio 19-godišnju kaznu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.