Jedan od najistaknutijih ruskih opozicionara i kritičara Vladimira Putina i Kremlja, Aleksej Navaljni, preminuo je juče u popravnoj koloniji broj 3 u Jamalo-Nenečkom autonomnom okrugu u 48. godini, saopštila je ruska zatvorska služba.

Kako je član njegovog pravnog tima Ivan Ždanov saopštio danas, Zatvorska kolonija tvrdi da je Navaljni preminuo od „sindroma iznenadne smrti“.

Ovo je priča o zatvoru u kojem je Navaljni preminuo.

Pred kraj prošle godine, svet je obišla informacija da porodica i advokati Sergeja Navaljnoog nemaju vesti o tome gde se on nalazi. Ipak, 25. decembra prošle godine konačno je stigla vest o Navaljnom.

Oglasio se na X-u, preko svojih advokata, i saopštio da je prebačen u zatvor severno od Arktičkog kruga.

Navaljni, osnivač Fondacije za borbu protiv korupcije (FBK), iza rešetaka je od početka 2021. U avgustu mu je sud produžio zatvorsku kaznu na 19 godina zbog optužbi za ekstremizam. Onda je prebačen u zatvorsku koloniju IK-3 Harp, u regionu Jamalo-Nenec, skoro 1.900 kilometara severoistočno od Moskve, piše France24.

Inače, kaznena kolonija IK-3 smatra se jednim od najtežih zatvora u Rusiji. Kaznene kolonije su potomci Gulaga iz sovjetskog doba, ozloglašenih radnih logora iz Staljinovog doba u kojima su hiljade Rusa izgubile živote-

Početkom decembra Navaljni je nestao iz zatvorske kolonije IK-6 u Vladimirskoj oblasti, oko 250 kilometara istočno od Moskve, gde je proveo najveći deo svog pritvora. Njegov nestanak čak je izazvao uzbunu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, koji je pre Božića objavio poruku na platfotmi X, rekavši da je „duboko zabrinut jer nije poznato gde se nalazi Aleksej Navaljni“.

Nakon što su poslali stotine zahteva pritvorskim centrima širom Rusije, njegovi saveznici su javili da su uspeli da ga lociraju, dodajući da je advokat Navaljnog mogao da poseti.

U nizu poruka objavljenih na X-u, Navaljni je tada rekao da je „dobro“ i da mu je „laknulo“ što je stigao u novi zatvor.

„Klima kao oruđe represije“

U Harpu temperature zimi idu i do -40 stepeni.

„Iako je Navaljni uvek provokativan i uvek ima smisao za humor, on ima zdravstvenih problema i moraće da se nosi sa izolacijom, čak i mučenjem koje postoji u nekim ruskim zatvorima“, rekla je tada Silvi Berman, koja je bila ambasador Francuske u Rusiji od 2017. do 2019.

„Vremenski uslovi su veoma oštri, mnogo oštriji nego u prethodnim kolonijama. Malo je svetla šest meseci u godini, a leti vas napadaju komarci i mušice “, izjavio je Mark Eli, istraživač specijalizovan za istoriju Sovjetskog Saveza u Centru za ruske, kavkaske i srednjoevropske studije (CERCEC) u Francuskoj.

Kaznena kolonija IK-3 je jedan od 700 radnih logora u Rusiji, gde je trenutno pritvoreno oko 266.000 zatvorenika – relativno nizak broj u poređenju sa blizu 420.000 zatvorenika 2022. Od ruske invazije na Ukrajinu početkom prošle godine, Moskva je poslala oko 100.000 zatvorenika da se bore na liniji fronta.

„U Rusiji imate četiri tipa pritvora: koloniju otvorenog tipa, u kojoj su zatvorenici veoma slobodni; opšti režim, u kojem je većina zatvorenika zatvorena u barakama; strogi režim, sa strožim ograničenjima, posebno prava na posete; i izuzetan režim u kojem se nalazi Navaljni“, pričao je Eli i dodao da je „ovaj poslednji režim rezervisan za najopasnije zatvorenike, one koji su osuđeni na doživotnu kaznu zatvora ili one čija je smrtna kazna zamenjena doživotnom robijom“.

Eksperti za Rusiju vide ove kaznene kolonije kao deo nasleđa Gulaga, sistema koncentracionih logora koji je deportovao više od 20 miliona ljudi tokom sovjetske ere. Iako je Gulag zvanično nestao nakon Staljinove smrti 1953. godine, neke od njegovih karakteristika žive u današnjem zatvorskom sistemu.

Osnovana 1961. godine, kaznena kolonija IK-3 (poznata i kao Polarni vuk) izgrađena je na mestu nekadašnjeg 501. Gulaga.

„Zatvorski sistem je zadržao niz karakteristika koje datiraju iz staljinističkog doba, posebno ideju (korišćenja) klime kao oruđa represije“, rekla je Emilija Kustova, predavač Univerziteta u Strazburu.

„Ovo su takođe veoma izolovana mesta. Tri nedelje niko nije znao gde je Navaljni. Upotreba proizvoljnog (pritvaranja), koji je na snazi od staljinističkog doba, ima za cilj da prekine veze između zatvorenika i njihovih najbližih. Ovo raskidanje veza postaje sredstvo represije i terora ili ucene“, rekla je Kustova.

Pre prelaska u IK-3, Navaljni je više puta bio u samici.

Portparolka Navaljnog Kira Jarmiš rekla je pre da je proveo ukupno „236 dana“ u maloj ćeliji za izolaciju.

Putinova kazna

Navaljni je nastavio da plaća cenu za svoje nemilosrdne kritike despotskog režima Kremlja.

Pre hapšenja u januaru 2021, Navaljni je otrovan nervnim agensom Novichok pa je lečen u Nemačkoj.

Putin je negirao bilo kakvu umešanost u operaciju, navodeći na konferenciji za novinare da bi ruske bezbednosne službe htele da otruju Navaljnog, „dovršile posao”.

„Putin očigledno ima veoma poseban stav prema Navaljnom, on nikada ne pominje njegovo ime. Postoji želja da ga zanemarimo dok ga nemilosrdno progonimo. Njegov transfer u koloniju koju karakteriše posebno oštar režim je reprezentativan za to“, rekla je Koustova, koja je takođe u odboru nevladine organizacije za ljudska prava Memorial France.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.