Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni preminuo je u zatvoru, saopštila je ruska zatvorska služba. Smrt Navaljnog će, piše Gardijan, verovatno biti smatrana kao političko ubistvo za koje je odgovoran Vladimir Putin.

Navaljni (47), jedan od najvidljivijih i najupornijih Putinovih kritičara, držan je u zatvoru oko 40 milja severno od Arktičkog kruga, gde je osuđen na 19 godina zatvora, koje je služio pod „posebnim režimom“.

Početkom decembra, Navaljni je nestao iz zatvora u Vladimirskoj oblasti, gde je služio 30-godišnju kaznu zbog optužbi za ekstremizam i prevaru. Ove optužbe on je nazivao političkom odmazdom za predvođenje antikremljanske opozicije 2010-ih. A nije bilo očekivao da će biti oslobođen za vreme Putinovog života.

Kao bivši nacionalistički političar, Navaljni je pomogao u podsticanju protesta koji su u Rusiji održani između 2011. i 2012. godine. To je uspeo tako što je vodio kampanju o izbornoj prevari i korupciji vlade. Takođe, on je istraživao aktivnosti Putinovih bliskih saradnika, i delio ih u videima koji su dostizali i nekoliko miliona pregleda.

Vrhunac njegove političke karijere bila je 2013. godina, kada je osvojio 27 odsto glasova na izborima za gradonačelnika Moskve, za koje se verovalo da nisu slobodni i pošteni.

Godinama kasnije, Navaljni je ostao trn u oku Kremlja, pošto je govorio da je palata na Crnom moru sagrađena za Putinove lične potrebe, pominjao vile i jahte koje je koristio bivši predsednik Dmitrij Medvedev i seksualnu radnicu koja je povezala visokog spoljnopolitičkog zvaničnika sa poznatim oligarsima.

Godine 2020, Navaljni je pao u komu nakon sumnje da je otrovan od strane ruske službe bezbednosti FSB. Nakon toga je evakuisan u Nemačku gde se lečio. U januaru 2021. se oporavio i vratio u Rusiju, gde je uhapšen pod optužbom za kršenje uslovnog otpusta i osuđen na prvu od nekoliko zatvorskih kazni koje su ukupno iznosile više od 30 godina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.