Sad još i to: Šećer povezan s nesanicom, i obrnuto

1
Foto: Profimedia

Starije osobe, pre svega žene, koje jedu veće količine slatkiša i belog hleba mogu da imaju sa spavanjem.

Studija dnevnika ishrane koju je vodilo više od 50.000 žena sredinom 60-ih otkrila je da su prerađena zrna žitarica i šećer povezani s nesanicom, piše N1.

Naučnici iz Njujorka ukazali su na to da konzumiranje velike količine šećera može dovesti do toga da nivo šećera u krvi toliko varira da telo počinje da oslobađa hormone koji drže ljude budnima. Takođe bi moglo biti i obrnuto, da nedostatak sna natera ljude da razviju žudnju i jedu više.

“Naši rezultati ukazuju na važnost ishrane za one koji pate od nesanice”, rekao je glavni autor studije dr Džejmes Gangviš, psihijatar na Kolumbija Univerzitetu.

“Pored kontrole težine, nesanica je razlog više da izbegavate slatkiše”, rekao je dr Gangviš.

Studija nije utvrdila zašto bi slatkiši i rafinisani ugljeni hidrati, koji uključuju hleb, kolače, peciva i testenine, mogli uticati na nečiji san. Ali dr Gangviš smatra da su za to odgovorne hormonske promene.

“Kada se šećer u krvi brzo podigne, telo reaguje oslobađanjem insulina, a za rezultat imamo pad šećera u krvi koji može dovesti do oslobađanja hormona poput adrenalina i kortizola, koji mogu ometati san”, objasnio je doktor.

Žene u istraživanju su već prošle kroz menopauzu i naučnici su izmerili glikemijski indeks ishrane koju koriste.

Studija dr Gangviša otkrila je da su žene sa najvišim rezultatom glikemijskog indeksa u ishrani imale 11 odsto veću verovatnoću da imaju nesanicu, u poređenju sa ženama čiji je glikemijski indeks ishrane bio niži.

Žene čija je ishrana uključivala veće količine povrća, vlakana i celog voća (ne soka) imale su manju verovatnoću da su već imale nesanicu ili da će je razviti. Iako celo voće sadrži šećer, ono sadrži i vlakna koja pomažu da se umanji nivo šećera u krvi, čineći ga namirnicom sa nižim glikemijskim indeksom.

“Poruka ove studije, objavljene u Američkom časopisu za kliničku ishranu, je da se ograniči potrošnja visoko prerađenih ugljenih hidrata, poput dodatih šećera, jer oni mogu doprineti ili pogoršati nesanicu”, dodao je dr Gangviš.

1 KOMENTAR

  1. Netacno.Popijem kafu , pojedem nesto slatko, kolace , cokoladu isl. i zaspim za stolom.

Comments are closed.