SAD će preporučiti treću dozu vakcine posle osam meseci

  0

   (Beta-AP) – Američki zdravstveni zvaničnici razmatraju preporuku o primeni treće doze anktikovid vakcine za sve Amerikance, bez obzira na starost, osam meseci posle primanja druge doze, da bi se osigurala trajna zaštita protiv korona virusa u vreme kada se delta soj širi u zemlji.

  Savezni zdravstveni zvaničnici aktivno ispituju da li će dodatne doze vakcine za već vakcinisane biti potrebne već ove jeseni, i prate broj novih slučajeva u SAD, kao i situaciju u drugim zemljama kao što je Izrael, gde preliminarne studije ukazuju da je zaštita vakcine od ozbiljnog oboljevanja opala medju vakcinisanim u januaru.

  Očekuje se da će SAD već ove nedelje izdati preporuku za dodatnu dozu vakcine, rekli su za AP izvor upoznati sa tim pitanjem.

  Davanje dodtane doze bi tek počelo da se primenjuje kada Uprava ze hranu i lekove (FDA) zvanično odobri vakcine. To se očekuje da će za Fajzer vakcinu biti narednih nedelja. Do sada antikovid vakcine imaju privremeno odobrenje za upotrebu.

  Prošle nedelje američki zdravstveni zvaničnici preporučili su dodatne vakcine osobama sa oslabljenim imunološkim sistemom, navodeći kao razlog već rizik od zaraze i dokaze da efikasnost vakcina s vremenom slabi.