Šaban Bajramović dobija svoju postavku u muzeju u Americi

0
Screenshot YouTube

(Beta) – Poznati muzej “Delta Misisipi Blues” najavio je organizovanje postavke o srpskom muzičaru Šabanu Barjamoviću, čime bi Bajramović postao prvi Srbin i Rom na svetu koji bi imao svoju postavku u tom američkom muzeju, saopštio je danas Nišvil džez festival. 

“Muzej “Delta Misisipi Blues” je čuven jer je legat za najpoznatije bluz muzičare iz SAD, posebno one potekle iz delte Misisipija. Ti muzičari bili su jezgro čitavog bluza i džez stilova koji su se kasnije raširili po celoj Americi i izvršili uticaj na svetsku muziku”, podsetili su u Nišvil džez festivalu. 

Prema njihovim rečima, pored muzeja “Delta Misisipi Blues” želju za sličnom postavkom pokazalo je još nekoliko bluz muzeja, kao i muzej u Nju Orleansu – najčuveniji džez muzej, čiji je direktor Greg Lambsi potvrdio dolazak na Nišvil od 6.do 15. avgusta ove godine. 

“Tokom Lambsijevog boravka u Nišu razgovaraćemo i o formiranju spomen sobe Šabana Bajramovića u muzeju džeza u New Orleansu sa replikom statue Šabana Bajramovića, postavljenom na nišavskom keju” izjavio je direktor Nišvila Ivan Blagojević.

U pomenutim muzejima, najavio je Blagojević, biće snimani delovi dokumentarnog filma “Ja sam Šaban” producenta i višestruko nagradjivanog reditelja Željka Mirkovića, a u koprodukciji firme “Optimistic film” i Nišvil džez festivala.

Prema Blagojevićevim rečima, film “Ja sam Šaban” bića priča o jedinstvenom romskom muzičaru i njegovom životu, ispričana iz ugla onih koji su ga poznavali, onih koji su radili sa njim, onih koji su mu se divili i pevali njegove pesme njemu u čast, ali i onih koji su znali i njegove strasti prema životu i slobodi.