Generalna skupština Ujedinjenih nacija izglasala je suspenziju Rusije iz Saveta za ljudska prava zbog izveštaja o „grubim i sistematskim kršenjima i zloupotrebama ljudskih prav““ invazijom ruskih trupa u Ukrajini.

Oko 93 zemlje glasale su za predlog predvođen SAD, dok su 24 zemlje glasale protiv, a 58 zemalja je bilo uzdržano. Među zemljama koje su glasale „za“ je i Srbija. Kina je glasala protiv.

U nacrtu rezolucije, 193-člana Generalna skupština izrazila je „ozbiljnu zabrinutost zbog tekuće krize ljudskih prava i humanitarne krize u Ukrajini“, posebno zbog izveštaja o kršenju prava od strane Rusije.


U rezoluciji se izražava i ozbiljna zabrinutost zbog tekuće krize ljudskih prava i humanitarne krize u Ukrajini.

Predlog rezolucije podnet je na usvajanje uz podršku više od 65 zemalja među kojima su sve članice EU, SAD, Kanada, Japan, Australija, kao i zemlje regiona – Albanija, BiH, Crna Gora, Severna Makedonija.

Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava sa sedištem u Ženevi ima 47 članica koje se biraju na period od tri godine po regionalnim grupama. Rusija je zajednio sa Ukrajinom izabarana kao članica iz Grupe istočnoevropskih zemalja za period 2021-2023.

Ukrajina pre glasanja u UN-u pozvala na isključenje Rusije

Ukrajinski ambasador pri UN Sergij Kislica pozvao je danas članice UN da isključe Rusiju iz Saveta UN za ljudska prava, navodeći da je Rusija počinila „strašna kršenja i zloupotrebe ljudskih prava koja bi se izjednačila sa ratnim i zločinima protiv čovečnosti“.

„Rusija ne samo da krši ljudska prava, ona potresa temelje medjunarodnog mira i bezbednosti“, rekao je ukrajinski ambasador pre glasanja u Generalnoj skupštini UN, prenela je agencija AP.

Zamenik ruskog ambasadora Genadij Kuzmin pozvao je članove UN da glasaju protiv rezolucije. „Ono što danas vidimo predstavlja pokušaj SAD da zadrže svoju dominantnu poziciju i potpunu kontrolu. Odbacujemo neistinite optužbe protiv nas, zasnovane na montiranim događajima i široko rasprostranjenim dezinformacijama“, rekao je Kuzmin.

Američka ambasadorka pri UN-u Linda Tomas-Grinfild (Thomas-Greenfield) ocenila je ranije da Rusija ne treba da bude u Savetu UN za ljudska prava jer bi mogla da to telo koristi kao propagandno orudje da bi izražavala zabrinutost o ljudskim pravima.

Generalna skupština UN suspendovala je danas Rusiju iz članstva u Savetu UN za ljudska prava. Za predlog rezolucije o supsenziji Rusije glasalo je 93 zemlje među kojima i Srbija. Protiv je bilo 24 a uzdržano 58 zemalja.

Kako se navodi u tekstu rezolucije, Rusija je suspendovana iz članstva u Savetu UN za ljudska prava zbog grubog i sistematskog kršenja i zloupotreba ljudskih prava i kršenja međunarodnog humanitarnog prava tokom agresije na Ukrajinu.

U rezoluciji se izražava i ozbiljna zabrinutost zbog tekuće krize ljudskih prava i humanitarne krize u Ukrajini.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.