Dveri: Glasanjem u UN protiv Rusije, režim se svrstao uz NATO; Zavetnici: Vlast uvodi Srbiju u konfrontaciju sa Rusijom

0
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

(Beta) –  Srpski pokret Dveri ocenio je danas da se glasanjem u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija za suspenziju Rusije u Savetu UN za ljudska prava, aktuelna vlast “svrstala na stranu NATO”. 

Dveri su u saopštenju navele da će posle današnjeg glasanja Srbija dospeti na listu neprijateljskih država Rusije.

“Još nisu proglašeni zvanični rezultati izbora u Srbiji a Aleksandar Vučić je počeo brže-bolje da ispunjava obećanje svojim mentorima na Zapadu i nanese najveću sramotu državi Srbiji sa nesagledivim bezbednosnim, ekonomskim i istorijskim posledicama glasanjem za suspenziju Rusije iz Saveta UN za ljudska prava”, ocenile su Dveri. 

Iz tog pokreta su optužili predsednika Srbije da je “izdao Rusiju” i ocenili da “sada nema prepreka za konačnu izdaju Kosova i Metohije”. 

“Pored toga, sprema se i izdaja narodne volje unutar Srbije i ulazak u vlast sa antiruskim i antisrpskim snagama. Obećavamo ruskom narodu da ćemo prvog dana po dolasku na vlast poništiti sve Vučićeve sramne odluke uperene protiv Rusije i vratiti Srbiji čast i dostojanstvo”, navele su Dveri.

Zavetnici: Vlast uvodi Srbiju u konfrontaciju sa Rusijom 

Srpska stranka Zavetnici ocenila je danas kao “skandaloznu” odluku Srbije da u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija glasa za suspenziju Rusije iz Saveta UN za ljudska prava. 

Navodeći da je to “treći put” da se zvanični Beograd u Generalnoj skupštini UN “otvoreno svrstava” protiv Rusije, Zavetnici su u saopštenju ocenili da vlast takvim odlukama uvodi Srbiju u “konfrontaciju” sa državom koja je kako se navodi, njen strateški saveznik u odbrani teritorijalnog integriteta na Kosovu i Metohiji.

“Ovakvi potezi potvrdjuju da je politika vojne i političke neutralnosti koju u javnosti zastupa vladajuće koalicija zapravo samo mrtvo slovo na papiru jer je glasanje protiv interesa Rusije kao našeg najvećeg saveznika dokaz da državno rukovodstvo predvodi politiku posrednih integracija Srbije u NATO”, ocenili su Zavetnici. 

Dodali su da je “očigledno” da je krajni cilj aktuelne vlasti da takvim potezima gradjane “pripremi za finalni udarac” a to je kako su naveli, uvodjenje sankcija Rusiji. 

Generalna skupština UN suspendovala je danas Rusiju iz članstva u Savetu UN za ljudska prava glasovima 93 zemlje medju kojima je i Srbija.

Protiv je bilo 24 a uzdržano 58 zemalja.

Kako se navodi u tekstu rezolucije, Rusija je suspendovana iz članstva u Savetu UN za ljudska prava zbog grubog i sistematskog kršenja i zloupotreba ljudskih prava i kršenja medjunarodnog humanitarnog prava tokom agresije na Ukrajinu.

Generalna skupština UN suspendovala je danas Rusiju iz članstva u Savetu UN za ljudska prava glasovima 93 zemlje medju kojima je i Srbija.

Protiv je bilo 24 a uzdržano 58 zemalja.

Kako se navodi u tekstu rezolucije, Rusija je suspendovana iz članstva u Savetu UN za ljudska prava zbog grubog i sistematskog kršenja i zloupotreba ljudskih prava i kršenja medjunarodnog humanitarnog prava tokom agresije na Ukrajinu.