Rešenja za budućnost su već tu: Dejan Marković, potpredsednik za sektor energetike i usluga za jugoistočnu Evropu kompanije Schneider Electric

0
Foto: Promo

U poslednjih 250 godina svet je prošao kroz četiri tehnološke revolucije koje su uticale na oblast industrije i električne energije. Energija je odgovorna za više od 80% ugljeničnih emisija na svetu, zbog čega je neophodno da promenimo svoj odnos prema njoj. Rešenje je u spoju električne energije i digitalizacije, zelene energije i energetske efikasnosti. I rešenje nije nedostižno. Na njemu samo treba konstantno da radimo, kaže Dejan Marković, potpredsednik za sektor energetike i usluga za jugoistočnu Evropu kompanije Schneider Electric.

Potreba da se hitno reaguje na klimatske promene je veća nego ikada. Klimatski samit u Glazgovu naglasio je zadatak u kome svi moramo da učestvujemo da bismo ograničili globalno zagrevanje na 1,5 stepen u poređenju sa predindustrijskim nivoima, da emisiju ugljen-dioksida svedemo na nulu do 2050. godine.

Gradovi sa skoro 70 odsto učestvuju u globalnim emisijama ugljen-dioksida i troše 78 odsto energije planete. Same zgrade su odgovorne za oko 40 odsto potrošnje energije u Evropskoj uniji i 36 odsto za emisiju gasova sa efektom staklene bašte. Zbog svega toga je Evropska komisija predložila strategiju talasa obnove, a slično velikim kompanijama, Schneider Electric se opredelio za takozvani zeleni model poslovanja i za tri ključna trenda kada je o energetici reč – energetsku efikasnost, smanjenje emisije štetnih gasova i povećanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

“Napori koji se ulažu u smanjenje emisije ugljen-dioksida i ostalih gasova koji stvaraju efekat staklene bašte prevazilaze tradicionalne metode poput upotrebe obnovljivih izvora energije. Tako SM AirSeT srednjenaponsko postrojenje za komercijalne i industrijske objekte i postrojenja, najnovije u našoj ponudi, koristi tehnologiju prečišćenog vazduha umesto štetnih gasova. Uvođenjem nove tehnologije bez SF6 gasa ostvarili smo ključan korak napred u dekarbonizaciji električne mreže”, objašnjava Dejan Marković i dodaje da su nova Schneider Electric srednjenaponska postrojenja već instalirana u nekoliko transformatorskih stanica kod korisnika širom Evrope, među kojima su E.ON u Švedskoj i GreenAlp u Francuskoj.

Schneider Electric je razvio razvodno postrojenje budućnosti bez SF6 gasa zato što ono omogućava ogroman napredak u održivosti, a u isto vreme obezbeđuje podršku za moćnu digitalnu tehnologiju. Kako se elektrifikacija širi u celom svetu i kako se sve više koriste obnovljivi izvori, potrebno je, ističe Marković, i više srednjenaponskih razvodnih postrojenja. SM AirSeT rešenje ima iste funkcije kao srednjenaponsko postrojenje prethodne generacije SM6, uz novinu da nema potrebe za odlaganjem gasa na kraju radnog veka.

“Klimatske promene su jedan od najvećih izazova današnjice. Ceo naš region – jugoistočna Evropa, pa i Srbija, ima mnogo neiskorišćenog potencijala kada je u pitanju energetska efikasnost. Postoji veliki broj kompanija, među kojima je i Schneider Electric, koje prate strogu agendu za energetsku efikasnost i sprovode zelenu politiku. S druge strane, postoji prostor da mnoga lokalna preduzeća krenu ka većoj efikasnosti. Što je veća potrošnja energije kompanije – to je ovakvo angažovanje potrebnije”, ističe Marković.

Kompanija Schneider Electric, proglašena najodrživijom kompanijom na svetu, doprinosi ostvarivanju cilja ograničavanja rasta globalne temperature za 1,5 °C u odnosu na nivo pre industrijalizacije, kao i na izgradnju alata, interaktivnih platformi i instrumenata za merenje napretka gradova ka zelenoj i održivoj tranziciji. Svoje poslovanje prilagodila je odluci da do 2025. godine bude karbon neutralna, da do 2030. prestane da emituje ugljen-dioksid.

Brza modernizacija privrede, koja će se oslanjati na inovacije i promenu svesti i ponašanja, pojedinaca i kompanija, može obezbediti zdraviju budućnost i čistiju planetu. Uz održivost, uštedu, automatizaciju i digitalnu transformaciju upravljanja energijom rešenja za budućnost su već tu.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime