Redovno pranje odeće za vežbanje smanjuje rizik za razvoj gljivičnih infekcija – pranje posle svakog treninga

0
Foto: Profimedia

Većina ljudi ne priznaje da odeću koju nosi dok vežba ne pere baš posle svakog treninga, i za to uvek postoji izgovor – obučeno je samo jednom.

Tokom trčanja ili bavljenja nekom drugom fizičkom aktivnošću, znojimo se više nego obično, a znoj, bakterije i masti se nakupljaju u tkanini, posebno sintetičkoj.

Kad takvu odeću ne operete i obučete je ponovo, sve što ne biste želeli da bude na vašoj koži se taloži i može da napravi ozbiljan problem.

Kada vežbate, temperatura tela raste i znoj izbija na površinu kože. Zdrave bakterije koje se nalaze na koži upijaju znoj i onda dobijamo savršenu podlogu na kojoj one mogu da se razmnožavaju.

To može dovesti do kožnih problema ili pogoršati postojeća stanja, smatra dr Ajša Igbal, prenosi N1.

“Ako se odeća, koja nije oprana ponovno obuče, koža će biti izložena velikoj količini bakterija. To može biti okidač za akne, posebno ako je reč o uskim krojevima koji ne dozvoljavaju koži da diše. Na preponama i pazuhu mogu da se pojave gljivične infekcije”, pojašnjava doktorka.

Imajte na umu da korišćenjem sprava i raznih vrsta podloga za vežbanje u teretani, kao i boravkom u svlačionici, skupljate bakterije drugih ljudi.

Istraživanje objavljeno u “The International Journal of Environmental Research and Public Health”, analiziralo je četiri fitnes centra u Memfisu u SAD-u i otkrilo 25 različitih vrsta bakterija na opremi za vežbanje, rukohvatima i ručkama na vratima toaleta.

Važno je oprati odeću u kojoj vežbate jer sve te štetne bakterije i organizme unosite u svoj automobil, kuću i na radno mesto, smatra dr Asif Munaf koji vodi kliniku za muško zdravlje.

“Tuširanje u roku od sat vremena od završetka treninga i redovno pranje odeće nakon vežbanja, ali i ostale opreme, poput sportske torbe i patika, koje bi trebalo osvežiti bar jednom nedeljno, predstavlja siguran način da smanjite prenos bakterija i infekcija”, smatra dr Munaf.