“Kao da smo tražili da naselimo celu zemlju na Merkur ili Veneru u roku od sedam dana…”: Vučić posle sastanka sa Hotijem uz posredovanje EU

3
Foto: Instagram/ buducnostsrbijeav)

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija kojim je moderirao izaslanik EU Miroslav Lajčak završen je nešto posle 19 časova, javlja Radio slobodna Evropa iz Brisela, prenosi Beta.

Prvom sastanku Vučiča i Hotija kojim je nastavljen dijalog Beograda i Prištine posle 20 meseci prethodili su bilateralni susreti šefa dve delegacije sa zvaničnicima EU – šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom i posrednikom u dijalogu Miroslavom Lajčakom, kao i sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle nastavka dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU i prvog susreta sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem u Briselu da razgovori nisu bili laki, ali da je došlo do izvesnog napretka kada je reč o temama nestalih, raseljenih i ekonomiji.

Vučić je podsetio da je na Kosovu nestalo 1.643-oje ili četvoro ljudi, i da su od njih 570 Srbi i nealbanci, a ostalo su Albanci.

“Srbija je spremna da ispuni svaki zahtev albanske strane i da gde god misle da postoji grobno mesto spremni smo da pokažemo da li tu ima nečega ili nema, ali smo tražili to isto i za nas”, rekao je Vučić i dodao da Srbija do sada nije imala pristup mestima za koja sumnja da su grobnice srpskih žrtava.

Sledeće srede o tome će se nastaviti razgovori na tehničkom nivou, a onda će se, kako je rekao Vučić, dijalog nastaviti na najvišem nivou.

On je dodao da su Albanci tražili da se otvore vojne i policijske arhive Srbije, i da je srpska strana na to pristala, ali uz uslov da se otvore i arhive OVK.

Kako je rekao “albanska strana je reagovala kao da smo tražili da naselimo celu zemlju na Merkur ili Veneru u roku od sedam dana”.

Vučić je dodao da se razgovaralo i o interno raseljenim licima i istakao da se na Kosovo vratilo samo 1,9 odsto raseljenih.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je danas u Briselu nakon sastanka sa srpskom i kosovskom delegacijom da je pitanje nestalih lica na Kosovu važno za pomirenje dve strane.

“Ovo je jako simboličan problem u kontekstu pomirenja i stvaran problem za porodice koje žive u neizvesnosti decenijama. Saradnja sa medjunarodnim odborom Crvenog krsta je ključna da se reše i zatvore preostali slučajevi”, rekao je Lajčak nakon sastanka delegacija koje su predvodili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti.

Kako je naveo, razgovaralo se o dve teme – nestalim i raseljenim licima i ekonomskoj saradnji.

Lajčak je rekao da je ekonomska saradnja važna kako bi se obezbedili održivi uslovi za život ljudi koji žive na Kosovu.

“Drugo pitanje o kom smo razgovarali bila je ekonomska saradnja. To je jedna od okosnica Evropske unije. Intenzivirana ekonomska saradnja znači iskoristiti pun ekonomski potencijal Kosova i Srbije, a znači i otvaranje radnih mesta i poboljšanje standarda života ljudi”, rekao je on.

Sledeći sastanak na visokom nivou održaće se u septembru u Briselu.

Delegacije Beograda i Prištine u Briselu su razgovarale i o ekonomskoj saradnji, a razgovori na tehničkom nivou biće nastavljeni za nedelju dana.

EU posrednici u dijalogu su šef diplomatije EU Žosep Borel i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Vučić se ranije danas sastao sa komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem, kojeg je dočekao uz srpsku proju i pogaču, objavljeno na Instagram profilu “buducnostsrbijeav”.

Varheji je na Tviteru napisao da je imao dobar sastanak sa Vučićem o reformama koje Srbija mora da obavi na putu ka EU, borbi protiv kovida 19 i investicionom samitu Evropske komisije koji će se održti na jesen, kao i o regionalnoj saradnji.

I predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel obavio je na Tviteru da “posle sastanaka sa predsednikom (Srbije Aleksandrom) Vučićem i premijerom (Kosova Avdulahom) Hotijem pozdravlja obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine i privrženost obe strane tom važnom procesu”.

3 KOMENTARA

  1. Diletant i sluga. Promoter najgore politike koju je Srbija imala u svojoj istoriji. Prevrću se kosti u grobovima poginulih i umrlih za Srbiju, a On se još poigrava sa sudbinom svih nas.

  2. Шта ту има Вучић да преговара?То је србија и немају албанци шта траже и постаљају питања у вези наше територије.Нека иду у Албанију.

Comments are closed.